Cod portocaliu de inundații în Caraș-Severin! Prefectul Cristian Gâfu a cerut măsuri urgente!

explo 1000x200

Meteorologii, dar și hidrologii au emis coduri portocalii de precipitații și de inundații care vizează și județul Caraș-Severin. Pentru a limita pe cât posibil pagubele, prefectul Cristian Gâfu a convocat astăzi o ședință extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii, valabilă pentru șapte județe. Sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râuri din Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Vâlcea și Argeş. Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru sud-vestul țării, inclusiv pentru judeţul Caraș-Severin, o avertizare cod portocaliu valabilă de astăzi, de la ora 13.00, până mâine, la ora 20.00. Fenomenele anunțate sunt: ploi torenţiale în cantităţi de 40-50 l/mp şi izolat 60 l/mp, vijelii, grindină şi descărcări electrice.

Pe baza avertizărilor, prefectul Cristian Gâfu, a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma căreia s-au stabilit măsuri preventive care au fost transmise către toate UAT-urile din judeţ:

  • avertizarea locuitorilor, cu prioritate a celor din zonele cele mai predispuse la inundaţii
  • participarea la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilajele şi echipamentele din dotarea proprie
  • obligativitatea instituirii unui serviciu de permanenţă la sediul tuturor primăriilor din zonele vulnerabile aflate sub incidenţa avertizărilor
  • instruirea persoanelor care urmează să execute permanenţa pe timpul acestor avertizări şi transmiterea datelor de contact ale acestora în scris către ISU „Semenic”
  • curăţarea şanţurilor, rigolelor, secţiunilor de scurgere la poduri, podeţe, punţi şi ogaşe
  • crearea unor echipe de intervenţie care să supravegheze şi să intervină oportun la fiecare blocare a secţiunilor înguste (poduri, podeţe, subtraversări etc.)
  • pregătirea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea intervenţiei
  • monitorizarea permanentă a cursurilor de apă, a temperaturilor, precipitaţiilor şi transmiterea problemelor deosebite privind evoluţia fenomenelor periculoase către ISU „Semenic” al judeţului Caraş-Severin
  • asigurarea continuităţii în furnizarea utilităţilor pentru populaţie, urmând ca echipele de intervenţie specializate să acţioneze operativ pentru remedierea eventualelor avarii

„Menţionăm că datorită secetei cu care ne-am confruntat până acum, riscul producerii de inundaţii este redus, deoarece cursurile de apă sunt la cote mici, iar barajele au un nivel de apă foarte scăzut”, este mesajul transmis de reprezentanții Prefecturii cărășene.

Sursă foto: Arhivă

banner 970 x 250