Coco Galescu, Cetăţean de Onoare al judeţului

Alpinistul care a dus tricolorul României în cel mai sudic punct al planetei va primi peste o săptămână titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului. Hotărârea este prima pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu judeţean din 10 ianuarie. Autorităţile judeţene au luat această decizie în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru performanţa istorică realizată de caransebeşean.

După ce a atins extremitatea nordică a planetei în urmă cu patru ani, Coco Galescu s-a înscris într-un proiect şi mai ambiţios: cucerirea Antarcticii pe schiuri. Expediţia, care a marcat 100 de ani de la reuşita lui Roald Amundsen, a adus la Polul Sud, în 14 decembrie, zeci de alpinişti şi exploratori veniţi să sărbătorească momentul. Printre aceştia, şi alpinistul Coco Galescu alături de prietenul său, omul de afaceri Romeo Dunca. Cei doi au parcurs, într-o echipă de 16 exploratori, 250 de kilometri pe schiuri, la -35 de grade.

Dificultăţile care s-au ivit la tot pasul nu i-au întors însă din drum pe cei doi bănăţeni. Pe lângă ambiţie şi determinare, mândria de a fi primii români care ajung la Polul Sud i-a făcut să meargă mai departe. „Simţul patriotic este tot mai mult luat în derâdere şi chiar am început să mă întreb şi eu dacă undeva în sufletul meu mai am aceste sentimente. Însă când am dat mâna cu primul ministru al Norvegiei prezent la festivitate am avut un moment de mare emoţie. Am citit în ochii lui respectul şi aprecierea şi am înţeles că românii pot fi văzuţi şi altfel decât ca nişte hoţi sau cerşetori”, a spus Coco Galescu în cadrul conferinţei pe care a susţinut-o la întoarcerea acasă.

Pentru a-i răsplăti eforturile şi reuşitele, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a hotărât să-i înmâneze alpinistului titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului, ceremonie care va avea loc în cadrul şedinţei ordinare de marţi, 10 ianuarie.