Reprezentanții Clinicii Nera dau de pământ cu raportul întocmit în urma controlului inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin. Instituția de la Slatina Nera demontează o bună parte din informațiile transmise ieri.
Acuzațiile transmise ieri de Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, în urma controlului efectuat după moartea artistului Petrică Mîțu Stoian, sunt demontate de Clinica Nera. Un prim aspect face referire la programul de lucru al personalului. Într-adevăr, la momentul controlului, medicii clinicii nu erau la serviciu, dar asta doar pentru că nu aveau pacienți programați în acea zi, iar clinica funcționează pe bază de programări.
O altă informație, considerată falsă, este cea referitoare la faptul că Petrică Mîțu Stoian ar fi fost consultat online de medicul Bogdan Matei. „Consultația și întreaga terapie au fost efectuate fizic, nu online. Medicul nostru cu competență în medicina hiperbară, dr. Bogdan Mircea Matei, l-a consultat pe dl. Mîțu Stoian față în față, la clinică, înaintea ședinței de terapie hiperbară. Tot dumnealui a fost de față și a monitorizat și întreaga ședință, în conformitate cu protocolul acestei terapii.”, transmit cei de la Clinica Nera.
Nici măcar în ceea ce privește dosarul medical al lui Petrică Mîțu Stoian informațiile nu ar corespunde cu realitatea. Cei de la unitatea medicală spun că acesta era complet și că a fost verificat de medicul Bogdan Matei. „Toți pacienții intră la consultație numai având o serie completă de investigații medicale. În cazul d-lui Mîțu Stoian, acesta se prezentase de la început cu toate investigațiile necesare, incluzând analize de sânge complete și diagnosticele recente cerute (6 pagini), dar și de imagistică a plămânilor tip CT, conform protocolului clinicii, nemaifiind necesară solicitarea altor investigații. În arhiva clinicii s-au păstrat doar acele documente considerate importante pentru etapa monitorizării, și anume CT-ul, ceea ce au putut constata și reprezentanții DSP.”
CITEȘTE ȘI: RAPORT OFICIAL. Cine a greșit în cazul morții artistului Petrică Mîțu Stoian?
În ceea ce privește chestiunile scriptice, cei de la Clinica Nera spun că într-adevăr pacienții sunt luați în evidență prin intermediul unei „Foi de Observație Clinică Generală” (FOCG) folosită în spitale deoarece este mai cuprinzătoare în comparație cu alte foi de observație folosite de regulă pe ambulator și că acest lucru permite o anamneză corectă și mai amplă, fiind astfel în beneficiul pacienților.
În contractele dintre Clinică și pacienți nu s-ar folosi termeni care să sugereze internarea, ci, la capitolul „obiect”, se stipulează „cazare, masă și servicii medicale de oxigenoterapie” și costurile aferente, dar și faptul că Clinica nu preia alte servicii medicale.
Ciudat este că, potrivit informațiilor transmise de cei de la Clinica Nera, DSP n-ar prea ști ce anume a autorizat în luna decembrie 2020! În momentul în care se face referire la structura și personalul angajat, ar fi vorba despre „o interpretare a organelor de control care nu are un fundament real”, deoarece structura unui astfel de centru și cea pe care o are și Clinica Nera este stabilită chiar prin autorizațiile DSP! Iar personalul este adaptat activității clinicii, fiind avizat chiar în luna iulie de către DSP Caraș-Severin!
„Misiunea noastră a fost și întotdeauna va fi aceea de a servi pacientul și de a-i alina suferința. Este o misiune care ne onorează și, din acest motiv, vom continua să o facem cu toată dăruirea.”, mai spun cei de la Clinica Nera.