RAPORT OFICIAL. Cine a greșit în cazul morții artistului Petrică Mîțu Stoian?

petrica mitu stoian canta

Clinica Nera a fost sancționată cu 80.000 de lei după controlul efectuat de Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin. S-au găsit nereguli atât la capitolul funcționare, cât și la partea de alimentație. Nici documentele întocmite nu se potrivesc cu realitatea!

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, a efectuat un control în toate cele trei unități medicale prin care a trecut Petrică Mîțu Stoian la începutul lunii noiembrie, atunci când a decis să recurgă la terapia hiperbară pentru a se recupera post-COVID.

Clinica Nera deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020.

Într-o primă etapă, în data de 10 noiembrie, echipa de la DSP a ajuns la Clinica Nera în jurul orei 16.00, constatând că medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia ar fi trebuit să se afle acolo, conform orarului afișat: intervalul 13.00-18.00. Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, așa cum se știa deja, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL. „Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online, iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia.”, spun reprezentanții DSP.

În comunicatul transmis în urma raportului ni se prezintă și parcursul lui Petrică Mîțu Stoian, începând din 5 noiembrie, când a ajuns la Clinica Nera și până în 6 noiembrie, la ora 20.00, când s-a constatat decesul la Spitalul Județean de Urgență Reșița. Vineri, 5 noiembrie, artistul a fost admis pentru tratament de recuperare post-COVID-19 și e cazat într-una din clădirile învecinate, aparținând SC Nera Clean Services SRL, reprezentând o facilitate de cazare. Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Bogdan Matei, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. „Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament. De asemenea, nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare.”, se arată în raport. Maestrul este luat în evidență prin intermediul unei „Foi de Observație Clinică Generală” (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica Nera este autorizată ca și cabinet medical în ambulator! Mai mult, în fișă se menționează și „data internării”, ca și cum ar fi vorba de o internare în spital, iar antetul foii a rămas necompletat. În plus, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul.

„SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați, iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura, și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD.”, explică cei de la DSP.

publicitate ziar expresb 1000x100

Sâmbătă, în 6 noiembrie, la ora 3, Petrică Mîțu Stoian este trimis la Spitalul Orășenesc Oravița, cu „tuse sanguinolentă și cianoză periorală”. Nu se menționează cu ce anume s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la spitalul din Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale. De acolo, pacientul este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul „alveolită hemoragică”. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul „edem pulmonar acut mixt/supradozaj dicumatinic/hemoptizie/status post-COVID-19.” Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20.00.

A existat și o a doua etapă a controlului, în care inspectorii sanitari au regăsit sintagma „spitalizare” în documentele Clinicii Nera, ceea ce contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina, dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență.

Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Au fost descoperite probleme la capitolul alimentație. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare.

În acest caz au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua din nou controale.