Clasa pregătitoare deblochează posturile din învăţământ

Începând cu luna septembrie a acestui an, clasa „zero” devine obligatorie pentru toţi copiii care vor împlini vârsta de şase ani până la data de 31 august. Orice cadru didactic calificat să predea în învăţământul primar va putea candida pentru un loc la catedră.

Dacă, potrivit ministrului Educaţiei, noul sistem de şcolarizare le aduce numai beneficii elevilor, se pare că veşti bune sunt şi pentru cadrele didactice aflate în căutarea unui loc de muncă.

Aşa cum afirma Adrian Doxan, inspector şcolar general în cadrul ISJ Caraş-Severin, la cea mai recentă conferinţă de presă, săptămâna viitoare are loc  o întâlnire cu directorii şcolilor din judeţ, pentru a pregăti unităţile de învăţământ pentru clasa „zero”. În perioada imediat următoare se va desfăşura un recensământ al elevilor şi se va putea stabili numărul de clase pregătitoare necesare în fiecare şcoală, urmând ca ulterior să se decidă şi de câţi dascăli va fi nevoie. Cert este că şcolile nu vor duce lipsă de candidaţi. „Vor fi disponibile mai multe posturi, care cu siguranţă se vor ocupa, pentru că avem în judeţ suficiente cadre didactie cu pregătirea necesară”, a precizat Adrian Doxan.

Înscrierea elevilor începe din luna martie, însă calendarul complet va fi disponibil în scurt timp în fiecare unitate de învăţământ.

Începând cu luna mai, şi profesorii urmează să fie instruiţi conform metodelor de predare specifice pentru clasa pregătitoare. „De îndată ce va fi disponibilă curricula, va începe şi perfecţionarea dascălilor. Pregătirea sigur că există, este doar o diferenţă de abordare. Cadrele didactice care vor prelua o clasă pregătitoare vor merge cu această clasă până în clasa a patra, pentru a se asigura o continuitate”, a mai spus Doxan.