Clădiri istorice, în paragină! Sistematizarea arhitecturală a Lugojului, blocată după trei fațade

Clădirile din Piața Josif Constantin Drăgan, o adevărată carte de vizită a municipiului Lugoj, se prăbușesc la propriu în capul lugojenilor. Asta din cauză că edilii locali au căutat tot felul de soluții pentru reabilitarea lor, însă acestea nu au adus lucrările mult așteptate.

Așa că oamenii sunt tot mai des expuși accidentelor, pentru că mereu de pe aceste clădiri cad țigle sau bucăți de tencuială. Sunt aproape 20 de clădiri ale căror fațade au nevoie de intervenție imediată. Greu de crezut că aceasta se va produce. Poate doar la nivel declarativ! Clădirea Bumbacul a fost restaurată din vorbe, tot așa și cu cea unde-și are sediul PSD, al cărui președinte este chiar primarul Francisc Boldea, idem cu cea unde a funcționat fostul Moto Velo, iar exemplele pot continua. Din toate aceste clădiri, au fost reabilitate doar trei, cele care sunt administrate de Primăria Lugoj.

Piața J. C. Drăgan este un ansamblu de monumente de categoria A protejat, aflat pe lista monumentelor istorice. Casele de aici, ridicate în perioada secolelor XVIII – XX, au aparținut oamenilor înstăriți din acele vremuri. Piața, construită în jurul Catedralei Greco-Catolice, are aproape 200 de ani de istorie în această configurație. Acestea sunt argumentele pentru care primarul Boldea dorea să transforme acest obiectiv într-o carte de vizită a orașului, la 100 de ani de la Marea Unire. Sistematizarea arhitecturală a fațadelor Pieței J. C. Drăgan presupunea renovarea și reabilitarea clădirilor istorice ale Pieței. S-a început cu tronsonul I și tot acolo ne aflăm în prezent.

celtic transilvania 1000x100px

Până acum, au fost reabilitate cu bani publici actualul sediu al Poliției și clădirea alăturată, unde Primăria a mutat deja Biroul de Pașapoarte. Dincolo de fațada frumos restaurată, a treia clădire nu este complet refăcută nici acum, urmând lucrări la interior. Este vorba despre imobilul din Piața J. C. Drăgan nr. 6, care va adăposti un Centru de relații internaționale cu orașele înfrățite cu Lugojul.