CJ Timiș vrea să fie membru afiliat la Bursa Română de Mărfuri. Beneficiile asocierii

Consilierii județeni sunt chemați să aprobe, în viitorul plen, o afiliere a administrației județene cu Bursa Română de Mărfuri. Autoritățile spun că, astfel, cheltuielile efectuate cu energia electrică sau gazele naturale se vor diminua. 

Proiectul de hotărâre supus spre dezbatere și adoptare consilierilor județeni prevede aprobarea participării Consiliului Județean Timiș ca membru afiliat la Bursa Română de Mărfuri. CJ Timiș, în calitate de consumator eligibil, poate achiziţiona de pe piaţa liberă aceşti agenţi energetici la preţuri mai mici decât cele standard oferite, se explică în documentele care se vor afla pe masa consilierilor.

„Persoanele care deţin calitatea de membru acţionar al bursei de mărfuri sau de membru afiliat al acesteia au dreptul ca în nume şi pe cont propriu să negocieze şi să încheie tranzacţii pe piaţă la disponibil, pe piaţa mixtă şi/sau să negocieze şi să încheie contracte pe piaţa licitaţiilor şi/sau a creanţelor, în condiţiile prevăzute de lege şi de regulamentele bursei de mărfuri, precum şi pe alte pieţe administrate de Bursa de Mărfuri, dacă sunt îndeplinite condiţiile specifice bursei respective.”, scrie în referatul atașat proiectului de hotărâre.

Unul dintre avantajele procedurilor de atribuire a contractelor organizate la nivelul pieţei de disponibil gestionată de Bursa Română de Mărfuri ar fi că dosarul achiziției publice s-ar limita doar la documentele de pregătire a licitației. Apoi, costurile pentru derularea procedurilor ar fi zero.

Pentru iniţierea unor astfel de proceduri, CJ Timiș va trebui să se înregistreze ca membru afiliat al Bursei române de Mărfuri prin depunerea unui dosar de agreere, apoi să întocmească dosarul de achiziţie publică și să emită un ordin inițiator de cumpărare.