Citită la microscop! Pastorul lugojean Ionel Tuțac a intrat în posesia celei mai mici Biblii din lume

cea mai mica biblie

Impresionanta colecție a pastorului lugojean Ionel Tuțac s-a îmbogățit recent cu un exemplar cu adevărat inedit. Este vorba despre Nano Bible, cea mai mică Biblie din lume.

Reprezentând o adevărată curiozitate tehnică, Nano Bible are o dimensiune extrem de redusă și se poate citi doar cu ajutorul microscopului.

„Visul mi s-a împlinit! Am intrat în posesia celei mai mici Biblii din lume, Nano Bible. Cuvântul Nano provine de la cuvântul grecesc nanos şi înseamnă pitic. Dimensiunea acestei Biblii este de doar 4,76 mm × 4,73 mm x 0,4 mm şi a fost realizată de un grup de specialişti de la Institutul Tehnologic din Haifa. Cea mai mică Biblie din lume este un cip de siliciu, placat cu aur, iar pentru a putea fi citită este nevoie de un microscop care măreşte textul de 1.000 de ori”, explică pastorul Ionel Tuțac.

Nano Bible, unică pe piață, este una dintre cele patru exemplare adăugate în colecție cu prilejul călătoriei pastorului lugojean în Țara Sfântă. Alături de aceasta, Ionel Tuțac a achiziționat și o mică Biblie în formă de breloc. Invitat la mic-dejunul cu rugăciune de la Parlamentul Israelului, pastorul a primit în dar alte două biblii – una în ebraică și alta bilingvă, ebraică-engleză.

Ionel Tuțac colecționează cărţi sfinte încă din 1997, anul în care a vizitat Muzeul de Artă Biblică din New York. În prezent deține peste o mie de exemplare. Visul său este să creeze un muzeu permanent al Bibliei, însă până în momentul în care dorința i se va împlini, pastorul organizează expoziții pentru public în întreaga țară. Colecția sa a putut fi admirată chiar și în școli.

Printre exponatele de valoare din colecție se numără un manuscris din 1240-1250 (sunt numai 25 de astfel de manuscrise în lume), o parte a Scripturii tipărită în limba germană în urmă cu 253 ani, ”Vechiul Testament cu comentarii” din 1768 (comentariile sunt realizate de Johann Friedrichs Doll, elev al celebrului Johann Sebastian Bach, iar inițiativa tipăririi a aparținut împărătesei Maria Theresia); o micro-mini Biblie, ediția King James, în trei volume, primită cadou din partea pastorului Mihai Huşanu, fost preşedinte al Uniunii Baptiste din România (1984-1988); ediția realizată de Vasile Radu şi Gala Galaction, din inițiativa regelui Carol al-II-lea, tipărită în anul 1939 (donație Luminița Huşanu); Biblia, traducere literală, Biblia revizuită, 1921 și Noul Testament, ediție revizuită, 1920 (donații ale avocatului Daniel Cuculea) și o Biblie în limba coreeană (donație a prietenului Hongkey Chung).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/