Criză de bureți! Un kilogram de ciuperci costă pe piață cât unul de carne

ciuperci in piata

Sezonul ciupercilor de pădure a început mai timid față de alți ani din cauza lipsei ploilor, însă chiar și-așa tot mai mulți locuitori din estul județului Timiș iau drumul codrului pentru a le culege. Majoritatea le valorifică la centrele de colectare din zonă, cele mai multe aflate pe raza comunei Bârna.

Hribii cenușii sau pitoncile, cum sunt cunoscute la noi în zonă, și crăițele sunt preferatele. „Noi achiziționăm în special pitonci și crăițe. Pentru primele oferim un preț de 10 lei pe kilogram, iar pentru cel de-al doilea dăm 20 de lei pe kilogram. Din păcate, anul acesta pădurile sunt cam goale, deoarece nu a plouat. Dacă acum vor veni precipitații vor răsări crăițele, pentru că suntem în preajma treieratului grâului, iar aceasta e perioada lor”, ne-a spus Ioan Ivașcu, administratorul unui centru de colectare din satul Botinești, comuna Bârna.

Cele adunate în aceste locații iau drumul unităților de prelucrare din vestul țării, după care ajung pe piețele occidentale, cu precădere în Italia. Sunt însă și mulți culegători care merg cu ele la vânzare pe piețele din Lugoj și Făget, în special în zilele de marți și vineri, considerate de târg. „Vin bătrânele și vând acești bureți. Am dat 20 de lei pe un kilogram, pentru că îi plac soțului. El nu are probleme, dar eu nu am încredere în ele. Le prefer pe cele din micile magazine și supermarketuri”, ne-a declarat Ioana Albu din Lugoj.

Pericol de moarte

Până în prezent, la spitalele din cele două orașe aflate în estul județului nu au ajuns cazuri cu persoane intoxicate de la consumul de ciuperci, însă cum sezonul este abia la început nu e exclusă apariția lor. „Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave. Acestea apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult. Simptomele constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, scaune diareice, furnicături ale extremităților, iar în situații foarte grave, stare confuzională, halucinații, convulsii sau comă. Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar”, transmit specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică.

În estul județului Timiș sunt tot mai multe persoane care-și rotunjesc veniturile sau chiar trăiesc din adunatul bureților. Cei mai cunoscuți sunt culegătorii de pe raza comunelor Curtea și Bârna, cu precădere din satele Homojdia și Botinești.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/