Circ ieftin, pe banii oraşului. Sute de familii cu buzunarele goale?!

Aleşii locali din Moldova Nouă nu au fost în stare să aprobe bugetul oraşului pentru 2015 nici la a treia încercare. Consecinţele pot fi dezastruoase!

Votaţi pentru a reprezenta interesele oamenilor oraşului de la Dunăre, aleşii locali din Moldova Nouă nu fac în ultima vreme altceva decât să se certe şi să arunce săgeţi otrăvite de la unii la alţii. Nimic constructiv, nimic în interesul cetăţeanului. Proiectul de buget propus de primarul Matei Lupu a fost criticat de liberali şi de reprezentanţii Partidului Verde pe motiv că nu ar respecta legea şi că ar fi elaborat mult prea superficial. Mai exact, că nu ar fi suficient de transparent. După ce propunerea edilului-şef a fost respinsă în plen a doua oară, în principal ca urmare a votului consilierilor liberali, aceştia având o pondere importantă, între cele două părţi a existat o întrevedere. Liberalii au venit cu un set de propuneri, majoritatea acceptate de primarul Lupu, propuneri supuse votului în şedinţa Consiliului Local de marţi sub formă de amendamente. Într-un haos greu de înţeles, cei trei „verzi” s-au arătat deranjaţi de faptul că ei habar nu au de amendamentele colegilor de la PNL, pe care nu le-au regăsit în mapele de pe masă. Nu au fost de acord să asculte în timpul şedinţei propunerile de modificare a proiectului de buget iniţial şi au părăsit şedinţa. Liberalii nu au plecat din sală, dar au votat împotrivă, motivând că amendamentele lor nu sunt suficient de explicite în forma prezentată. Practic, întâlnirea dintre ei, primar şi contabil sau cele analizate în Comisia de Buget-Finanţe au fost în zadar. Bugetul a căzut pentru a treia oară, în ciuda avertismentelor lansate de primarul Matei Lupu şi consilierii PSD.

„Îmi pare foarte rău că a ajuns să se discute viitorul oraşului pe interesul personal al unor consilieri. Vom respecta legea, vom pune proiectul de buget şi pe ordinea de zi a şedinţei de luna viitoare. Am discutat o după-amiază întreagă, am lucrat două zile cu tot aparatul din primărie pentru a cuprinde toate amendamentele pe care le-au avut liberalii. Am crezut că vom gândi pentru oraş, dar suntem în situaţia de a pierde bani europeni. Suntem în situaţia de a pierde proiecte. Tot ce fac este împotriva oraşului şi a oamenilor. Nu înţeleg pentru ce au mai venit cu amendamente dacă nu le-au votat. Doar ca să facă propagandă?! Sunt la mijloc salariile, proiectele europene. Oprim iluminatul public, adunăm munţi de gunoi în oraş?! Nu fac rău primarului, fac întregului oraş!”, a concluzionat edilul.

Legat de acuzaţiile aduse, potrivit cărora bugetul nu ar fi deloc transparent, Matei Lupu a comentat: „Nu cunosc ceea ce au propus ei?! De la Finanţe am fost înştiinţaţi că sunt blocate toate transferurile. Luna aceasta se licitează izolarea termică la anumite blocuri. Dacă nu avem buget, nu vom putea face licitaţia. Pierdem bani de la Guvern. Vom licita în aprilie proiectul cu bacul, nu vom putea asigura cofinanţarea. Şi mai sunt atâtea altele. Încercăm din nou la începutul lunii aprilie. Le voi cere în scris consilierilor să vină şi să facă ei bugetul! Eugen Băleanu, care a anunţat recent că va chema DNA-ul în Primăria Moldova Nouă, a rămas pe poziţie: „S-a încălcat legea!” Adrian Torma, liderul liberalilor din Clisură, s-a rezumat deocamdată la un comentariu foarte scurt pe această temă: „Noi nu cerem decât să se respecte legea şi să existe transparenţă”.

În momentul de faţă e absolut imposibil de anticipat ce se va întâmpla cu bugetul oraşului pe 2015 şi asta pentru că fiecare pare mai interesat să speculeze greşelile şi stângăciile celorlalţi decât să vină cu propuneri concrete prin care Moldova Nouă să nu mai fie etichetat drept un pol al sărăciei.

Comments

  1. Radivoj Milenovici says:

    Are dreptate opozitia ,(PNL si Verzii). Deci primarul din MN9 trebuie sa-si puna cartile pe fata , ca sa vada toata lumea firmele paravan ale “securistilor-SRI-isti cei care ciordeste din banii publici cu o nesimtire de porci .