Guvernul a pus în dezbatere publică normele de aplicare a Noului Cod Fiscal.
Situaţia care a iscat vii dispute în Consiliul Local Reşiţa între Ioan Crina, viceprimarul cu atribuţii de primar al Reşiţei, şi Ioan Popa, candidatul PNL la Primăria Reşiţa, este pe cale să fie rezolvată de Guvernul Cioloş. Popa s-a arătat extrem de nemulţumit de creşterea impozitului rezidenţial pentru persoanele fizice care au în spaţiu şi activităţi economice sau sedii de firme ori PFA şi a cerut viceprimarului Crina să propună o scădere a acestui impozit.
Deşi a fost refuzat de Crina, problema ridicată de Ioan Popa a găsit rezolvare la Guvern unde, în normele ce vor fi elaborate pentru aplicarea Noului Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul acestui an, se propune ca acest tip de impozitare să se aplice doar imobilelor unde activitatea economică sau a PFA-urilor este marcată distinct ori dacă persoanele juridice chiriaşe decid să îşi deducă plata utilităţilor de la respectiva locaţie.
Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site-ul propriu, la rubrica Transparență decizională, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. La capitolul „Impozite și taxe locale” au fost completate prevederile referitoare la depunerea declarațiilor de către persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă sau nerezidențială şi s-au adus clarificări în cazul clădirilor/terenurilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrative-teritoriale care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință, care se referă la perioade mai mici de o lună. Se mai prevede şi că obligația declarării și plății taxei pe clădiri/teren îi revine persoanei de drept public care transmite dreptul de concesiune, închiriere, administrare ori folosință.
În aceste condiţii, toate imobilele rezidenţiale care figurează şi ca sedii de firme ori PFA scapă de această suprataxare, singura excepţie făcând-o afacerile unde chiar se desfăşoară activităţi comerciale ori de alt tip efectiv, au intrare separată şi spaţiul cu pricina nu intră defel în circuitul rezidenţial, ci doar cel comercial sau de producţie, pentru acestea aplicându-se majorarea votată în noiembrie 2015 de Consiliul Local Reşiţa.