Cine l-a „executat” pe Frunzăverde sub paza și protecția lui Ciobanu?!

Legea administrației publice locale l-a obligat pe Sorin Frunzăverde să plece de la șefia Consiliului Județean, după ce acesta a absentat mai mult de șase luni în anul 2015 de la locul de muncă. Nu din cauza dosarului de corupție sau a condamnării în primă instanță, ci ca urmare a unei nefericite boli, pe care liderul de la Palatul Administrativ pare să o fi învins deja!

 

De ce a fost obligat Frunzăverde să spună adio abia acum Consiliului Județean, când mai e puțin și se face anul, și nu la împlinirea termenului legal de șase luni, ar trebui să explice fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Nicolae Miu Ciobanu. Omul plecat din Prefectură flancat de procurorii DIICOT, care l-au plasat undeva într-un grup infracțional organizat și, totodată, omul lui Ion Mocioalcă. Acesta, la rândul lui, de ceva vreme, nedezlipit de Frunzăverde! Dar Ciobanu, care nu a văzut nici evaziunea fiscală de proporții sau munca la negru din firma în care avea interese, nu este singurul care a refuzat să constate că Frunzăverde ar fi trebuit de mult să fi apus. Vicepreședintele Ilie Iova, care se plângea că nu mai poate de unul singur, secretarul județului, Darian Ciobanu, sau consilierii județeni ar fi putut și ei la fel de bine semnaleze faptul că vremea lui Frunzăverde a trecut. Chiar dacă legea nu le conferă lor atribuții și nu îi obligă în acest sens.

Grijile secretarului Ciobanu

Sorin Frunzăverde a fost executat, la fel ca și în sala de judecată, indirect, de Darian Ciobanu. Secretarul județului a trimis Prefecturii, în 4 aprilie, o adresă prin care cerea „un punct de vedere privitor la situația fortuită a forului deliberativ județean raportată la exercitarea calității de ordonator principal de credite”. În condițiile în care Ionesie Ghiorghioni a trecut în spatele gratiilor pentru fapte de corupție, iar administrația județeană funcționează din mai 2015 cu un singur vicepreședinte, în persoana lui Ilie Iova, plasat recent sub control judiciar în dosarul jafului de la Băile Herculane, și cu un președinte, Sorin Frunzăverde, aflat în concediu medical din iunie 2015, secretarul Ciobanu s-a temut ca nu cumva activitatea Consiliului Județean să fie complet blocată în următoarele zile. Și asta, pentru că Iova, singurul din cei trei șefi cu drept de semnătură, își va pierde și el mandatul de vice și, implicit, pe cel de consilier județean odată ce-și va depune candidatura pentru Primăria Caransebeș din partea altui partid decât cel din care face parte în prezent și a făcut la momentul alegerii sale. Ciobanu a întrebat Prefectura ce anume se va întâmpla cel mai târziu după data de 26 aprilie, dată limită pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, în condițiile în care „înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost”. Ceea ce, mai departe, potrivit statutului aleșilor locali atrage „pierderea calității de membru al partidului politic”.

Ordinul de la revedere

Trei zile mai târziu, prefectul Florența Albu a răspuns adresei semnate de Ciobanu. Nu printr-un punct de vedere, ci printr-o solicitare. Prefectul i-a pus în vedere secretarului județului că Legea administrației publice locale spune că mandatul președintelui CJ încetează de drept dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcției din cauza unei boli grave, certificate, care nu permite desfășurarea activității în bune condiții timp de șase luni pe parcursul unui an calendaristic. Ca atare, a solicitat înaintarea de îndată a actelor medicale ale lui Frunzăverde.

În ziua imediat următoare, 8 aprilie, Consiliul Județean s-a conformat. În 14 aprilie, prefectul a revenit cu o altă solicitare adresată Consiliului Județean. De data asta, pentru întocmirea referatului despre care se face referire în Lege. 24 de ore mai târziu, a ajuns la Prefectură răspunsul Consiliului Județean, ce poartă semnătura secretarului Ciobanu. Acesta i-a învederat Florenței Albu faptul că legea nu prevede întocmirea vreunui referat constatator și că, în cazul în care a apreciat că sunt întrunite condițiile legale, pur și simplu prin ordin al prefectului se ia act de încetarea mandatului președintelui CJ.

Retroactiv sau prematur

Secretarul Ciobanu se îndoiește de justețea unei astfel de decizii a prefectului și și-a prezentat poziția chiar în adresa trimisă Prefecturii. „Cele șase luni de care face referire legiuitorul nu se pot cumula, ci sunt raportate la anul calendaristic, ori emiterea unui ordin în prezent, fie ar avea caracter retroactiv dacă se raportează la anul calendaristic 2015, fie ar fi prematur dacă s-ar raporta la anul calendaristic 2016”, a apreciat Ciobanu. Practic, Frunzăverde ar fi putut și ar fi trebuit pus pe liber, așa cum spune legea, încă din decembrie 2015. De ce nu s-a întâmplat acest lucru?! Pentru că Ciobanu, de data asta Nicolae Miu Ciobanu, prefect la acea dată, s-a făcut că plouă.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În plus, Darian Ciobanu o avertizează pe Florența Albu că încetarea mandatului lui Frunzăverde nu va putea elimina în niciun caz blocajul administrativ de la Consiliul Județean, nefiind timp suficient pentru organizarea de alegeri pentru un nou președinte. Prefectul nu s-a lăsat atins de recomandările și temerile secretarului Ciobanu, a aplicat prevederile art. 69 și 108 din Legea administrației publice locale și, în consecință, în 15 aprilie, a emis ordinul de încetare a mandatului președintelui CJ.

Prefectul aplică legea!

„În data de 4 aprilie s-a primit o adresă de la Consiliul Județean prin care am fost informați de starea Consiliului Județean, inclusiv cu privire la faptul că președintele este în concediu medical de anul trecut din cauza unei boli grave certificate, moment în care a trebuit să luăm act și să constatăm că, în conformitate cu art. 69 al. 2 din Legea 215 a Administrației publice locale, articol care spune foarte clar că, în cazul în care președintele Consiliului Județean sau primarul, după caz, nu-și poate îndeplini atribuțiile pe parcursul a șase luni dintr-un an calendaristic din cauza unei boli grave certificate, mandatul acestuia încetează de drept. Condiție în care prefectul trebuie să emită ordin de încetare! În condițiile acestea, am solicitat documentele medicale care ni s-au pus la dispoziție imediat, s-a făcut cercetarea necesară și s-a constatat că, într-adevăr, din păcate acest fapt se confirmă și s-a emis vineri ordinul de încetare a mandatului. Domnia sa poate face contestație în decurs  de zece zile de la comunicare și în 30 de zile instanța de contencios administrativ poate lua o decizie în acest sens”, a explicat prefectul Florența Albu într-o conferință de presă.

Nicio tragedie!

Actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu este convins că județul Caraș-Severin și Consiliul Județean se pot descurca și fără Sorin Frunzăverde: „Formule există, eu am convingerea că atât consilierii județeni, cât și în aparatul Consiliului Județean sunt oameni care cunosc legislația și vor găsi o soluție pentru această situație. Îmi pare extrem de rău, nu mi-am dorit acest lucru, dar prefectul se ocupă de respectarea legislației în teritoriu. În momentul în care ia act de o anumită încadrare, trebuie să ia măsurile în consecință”.

Florența Albu a recunoscut cu aceeași ocazie că Frunzăverde a stat aproape cinci luni la cârma județului, fie și în stare de suspendare, deși legea l-ar fi obligat de mult să renunțe la șefia CJ. „Asta m-am întrebat și eu: de ce așa târziu?! Am înțeles de la colegii mei, am făcut o cercetare și am constatat că nu exista un act care să confirme treaba asta. Actele medicale nu sunt la noi, sunt la angajator. Știam că lipsește, dar nu pot să-mi permit eu să văd din ce motive atât timp cât nu aveam documente. Adresa a fost trimisă, nu a fost solicitată, dar nu puteam să nu luăm act. Eu nu am nimic cu nimeni, nu îmi face nicio plăcere să încetez mandatul nimănui, nu am nimic cu domnul Frunzăverde, e un om pe care îl respect și îl consider o personalitate a județului, dar s-a aplicat legea!”, a mai afirmat prefectul.

Frunzăverde nu se dă plecat!

Trimis acasă prin ordin de prefect, Sorin Frunzăverde se duce direct în sala de judecată, pentru că își dorește în continuare fotoliul de președinte CJ, chiar dacă e aproape un an de când nu a mai stat în el. „Ne-a fost comunicat ordinul prefectului, din informațiile pe care le avem domnul Frunzăverde va contesta decizia la instanța de contencios administrativ, fiind dreptul dânsului de a face acest demers. Au fost solicitate informații Consiliului Județean, dar nu a fost întocmit un referat în acest sens, informații legate de perioada de absentare a domnului președinte, cunoscut fiind faptul că domnul Frunzăverde se află în concediu medical din iunie 2015”, a precizat Camelia Șușco, reprezentanta administrației publice locale.

Dacă unii văd în această mutare o execuție amânată a lui Frunzăverde, alții vorbesc mai degrabă despre o încercare bine gândită de ieșire a acestuia, fie și de moment, din viața politică. În postura de victimă, și nu ca urmare a unei eventuale condamnări definitive în dosarul alegerilor prezidențiale.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/