Cartea „10.000 de americani notabili” se editează o dată la cinci ani, iar locuitorii oraşului de pe Bârzava, dar şi românii ar trebui să fie mândri de faptul că una dintre personalităţile amintite în carte, alături de Mircea Eliade, s-a născut la Reşiţa.
Apreciat în Statele Unite ale Americii ca şi dirijor, dar şi ca om, maestrul Sabin Păuţa spune că a revenit acasă, măcinat de un patriotism ieşit din comun. S-a născut la Cîlnic, iar activitatea sa a fost mai apreciată peste graniţele ţării decât în oraşul său natal. În urma unui întreg scandal în care directorul Liceului de Artă, Nicolae Ungar a dorit să îi schimbe denumirea, reşiţenii s-au solidarizat şi au ajuns la concluzia că intenţia este una cât se poate de degradantă pentru una dintre puţinele valori ale oraşului de pe Bârzava.
Una dintre cele mai importante dovezi că Sabin Păuţa este îndrăgit de americani pentru operele sale, este cartea „10.000 de americani notabili”. Aceasta este editată o dată la cinci ani, iar în cartea repectivă figurează doar numele reşiţeanului și cel al scriitorului Mircea Eliade. „M-a impresionat gestul lor, de care mă simt deosebit de mândru. Cartea o păstrez şi acum”, a spus maestrul Sabin Păuţa.
Ce premii i-au marcat cariera
În ceea ce privește premiile din țară, unele dintre cele mai importante sunt Premiul George Enescu al Academiei Române, Marele Premiu al Televiziunii Române, dar şi cel al Uniunii Compozitorilor din România. În ceea ce le privește pe cele din SUA premiile care i-au revenit maestrului sunt: „Martin Luther King Jr.”, care este un fel de Oscar pentru compozitori. În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, muzica pe care acesta a compus-o pentru concurs răsună pentru totdeanuna, 24 de ore, în mausoleul Luther King din Washington. „Faptul că se cântă îi fiecare an, pe 24 ianuarie, este extraordinar”, spune maestrul. Un alt premiu este “Rudolph Nissim”, al Uniunii Compozitorilor Americani, dar lista poate continua.