Cine aprinde becul? Autoritățile caută un nou operator pentru iluminatul public al Lugojului

lugoj

Primăria Lugoj caută un operator care să se ocupe de rețelele electrice ale orașului. În același timp, administrația locală are în vedere schimbarea becurilor cu leduri pentru un consum mai redus.

În municipiul Lugoj, iluminatul public este asigurat de către Asociația SC Elba SA & SC AEM SA, în calitate de concesionar. Contractul de concesiune dintre Municipiul Lugoj și această asociație a fost semnat la 10 noiembrie 2009 și a fost prelungit, prin act adițional, până în 2021. Având în vedere că termenul actului adițional se împlinește în noiembrie, pentru a asigura continuarea acestor servicii de utilități publice se impune aprobarea continuării furnizării serviciului de iluminat public din municipiul Lugoj până la desemnarea noului operator, dar nu mai puțin de 90 de zile.

„Modernizarea” iluminatului public, cu tehnologie veche și costisitoare

Șeful administrației locale, primarul Claudiu Buciu, spune că, până la urmă, contractul cu Elba va înceta, el fiind păgubos pentru oraș, mai ales în condițiile recentelor scumpiri ale energiei electrice. Administrația locală va folosi cele 90 de zile pentru a găsi un alt operator, care va deservi rețelele electrice până ce Primăria va avea angajații calificați și utilajele necesare pentru a se ocupa de această activitate.

„Pe baza unui studiu de oportunitate, am stabilit că vom gestiona noi acest serviciu. În schimb, sunt niște condiții pe care nu le putem îndeplini așa de repede. Una dintre ele este cea a electricienilor autorizați. Am trimis la București doi colegi care au dat examen, dar nu este suficient. Mai trebuie să aibă încă o treaptă, iar asta durează. Parte din utilaje le avem, negociem să achiziționăm și altele, însă nu vor fi suficiente pentru a presta noi nici după cele trei luni de prelungire. Și atunci vom angaja o firmă care se va ocupa de întreținere și mentenanță. Până atunci, prelungim cu trei luni contractul cu Elba”, a spus primarul Lugojului.

După acest termen, va fi angajată prin achiziție publică o societate care se va ocupa de activitate timp de un an, perioadă care este estimată ca suficientă pentru a obține toate autorizațiile de a trece în regie proprie acest serviciu.

„În aceste trei luni vom căuta un nou operator. Nu trebuie să fie o firmă mare, ne trebuie cineva care să dispună de o nacelă și de un electrician autorizat pentru acest gen de intervenții, când apar avarii sau schimbarea becurilor. Contra unui abonament lunar, vor face asta”, a mai adăugat Buciu.

În condițiile scumpirii energiei electrice, Lugojul trebuie să treacă pe iluminat tip led

Nemulțumirea principală față de contractul cu Elba este legată de becurile instalate în oraș, care consumă mult, sunt depășite tehnologic și se ard des. În timp ce unele comune din preajma Lugojului au negociat iluminatul public pe noua tehnologie led, municipiul dispune tot de vechile becuri. Deși la prelungirea contractului s-a vorbit despre o variantă „economică” a becurilor clasice, ele tot consumă mult și au o viață mai scurtă decât decât cele pe tehnologie led. Problema este amplificată de noile scumpiri la energie, care ne vor „arde” la buzunar și la nivel de oraș.

Șeful administrației locale e de părere că Lugojul nu-și poate permite un astfel de contract: „Ei au pus în oraș becuri care sunt mari consumatoare de energie. Acele becuri pe care ei le-au pus, spunând că au «modernizat» sistemul, sunt cele mai mari consumatoare de energie. La costul actual al energiei electrice e o catastrofă pentru noi. Noi am terminat acum DALI-ul pentru 2.500 de corpuri noi de iluminat pe led și o să le achiziționăm, pentru a schimba becurile din oraș cu unele mai economice. Altă problemă este cea a garanției și duratei de viață, pentru că aceste becuri de la Elba se ard și trebuie mereu montate altele. Sunt foarte scumpe și consumă foarte multă energie, deci unde e avantajul pentru oraș?”.

Primarul recunoaște că „acesta a fost contractul, Elba a respectat acest contract, cum l-au semnat și cum l-au negociat nu mai contează”, dar pentru oraș, „acest contract a fost o pagubă clară. Știți bine că pentru schimbarea unui bec erau prevăzuți 100 de euro, nu vreau să mai intru în amănunte”. În aceste condiții, orientarea spre un alt operator este singura soluție realistă pe termen mediu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/