Timp de cinci zile, artistul și arhitectul Joar Nango, stabilit în Tromsø, Norvegia, va ocupa, în colaborare cu fierarul orădean Lajos Gabor, un spațiu lângă Castelul Huniade din centrul Timișoarei. Acolo vor continua proiectul „The European Everything”, început în cadrul expoziției Documenta 14 din Atena și Kassel (2017), și vor crea împreună obiecte casnice, bijuterii și sculpturi inspirate din tradițiile romilor și ale populației indigene Sámi, din nordul Scandinaviei. Gabor și Nango vor folosi unelte manuale simple pentru a crea obiecte, folosind materiale precum cuprul, coarne de ren, piele și scoarță de copac.
Joar Nango este unul dintre artiștii invitați la Bienala Art Encounters de anul acesta.
Inspirat de tehnicile de supraviețuire, invențiile, ingeniozitatea și adaptabilitatea nomazilor, fie ei din Norvegia, Mongolia, România sau de oriunde altundeva, Nango lucrează cu instalații adaptate contextului și publicații făcute de el însuși care explorează granițele dintre arhitectură, design și arte vizuale. Tematic vorbind, lucrările sale pornesc de la întrebări legate de identități indigene, deseori prin investigarea opozițiilor și a contradicțiilor din arhitectura contemporană. A lucrat în ultima vreme pe tema spațiului modern Sámi, cu ajutorul, printre altele, al unei serii de fanzine intitulate „Sámi Huksendáidda: the FANzine”, al proiectului de design numit „Sámi Shelters” și al unui proiect mixt muzical-vestimentar intitulat „Land & Language”. Este, de asemenea, membru fondator al colectivului de arhitectură FFB, care propune instalații temporare în contexte urbane.
Joar Nango și Lajos Gabor sunt prezenți de ieri, 27 august, în parcul din vecinătatea Castelului Huniade, în intervalul orar 11-18. Sâmbătă, 31 august, de la ora 18:00 va avea loc un tur al acestui proiect, o colecție de narațiuni bazate pe descoperirile făcute de cei doi de-a lungul acestor zile.
Ca parte integrantă a conceptului curatorial dezvoltat de Maria Lind și Anca Rujoiu pentru Bienala Art Encounters 2019, unele dintre lucrările de la ediția din acest an vor fi activate în lunile premergătoare deschiderii oficiale a expoziției, care va avea loc vineri, 20 septembrie.
Cea de-a treia ediție a bienalei continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională. La Bienala Art Encounters de anul acesta sunt invitați peste 60 de artiști de pe întregul glob, 22 producând lucrări noi, special concepute în relație cu orașul Timișoara.