Cifre alarmante în privința cancerului pulmonar, la bărbați și femei. Cum putem avea grijă de plămâni?

studiu la Timisoara; cifre alarmante în privința cancerului pulmonar, la bărbați și femei
untitled design set 970x90 px

La Timișoara a fost lansată inițiativa #GrijaDePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate.

Inițiativa aparține Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în colaborare cu Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și Centrul de oncologie OncoHelp. Demersul are la bază statistici alarmante cu privire la numărul în creștere al cancerelor pulmonare.

„Cancerul bronhopulmonar a început să scadă la bărbați, dar asta este o statistică mondială și mai ales în țările occidentale pentru că, din păcate, în România nu se verifică această situație. În continuare cancerul bronhopulmonar la bărbați rămâne la același nivel. Din păcate însă la femei crește la nivel mondial și asta pentru că femeile au început să fumeze mai târziu și devine un procent tot mai mare de fumători de sex feminin în populație datorită schimbărilor din societatea modernă, ceea ce înseamnă că în viitorii 20-30 de ani o să constatăm o creștere a cancerului, în continuare, în ciuda faptului că avem aceste campanii.”, a declarat medicul oncolog Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

medicul oncolog serban negru, presedintele asociatiei oncohelp centrul de oncologie oncohelp

Medicul oncolog Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de oncologie OncoHelp

Afecțiunea este una silențioasă, cu simptome evidente abia când acesta s-a extins deja. De aceea, spun medicii, e important ca oamenii să fie atenți la primele semne – tusea care durează peste trei săptămâni, tusea cu sânge sau respirația îngreunată – și să se prezinte la medicul de familie.

Principală cauză a cancerului pulmonar este fumatul. Medicii au constatat asta în peste 80% din cazurile diagnosticate. „Există o serie de alte cauze minore, dar cred că trebuie să ne concentrăm cu toții să eliminăm acest obicei nefiresc care duce la această incidență mare a cancerului pulmonar. Dacă am abandona toții fumatul, în 30-40 de ani ar scădea de 5, 6 ori incidența acestui cancer care este foarte ucigaș.”, a mai spus Șerban Negru.

publicitate ziar expresb 1000x100

Alți factori de risc ar fi expunerea la radon, la aerul poluat și expunerea la azbest. De asemenea, tuberculoza și boala pulmonară obstructivă cronică pot crește riscul de apariție al cancerului pulmonar.

Proiectul include și lansarea unei platforme digitale de informare a publicului, grijadeplamani.ro, care oferă detalii despre factorii de risc ai cancerului pulmonar și abordează miturile privitoare la această afecțiune.

cezar irimia, presedintele federației asociatiilor bolnavilor de cancer din romania (fabc)

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC)

„Educația sanitară este primordială și dacă vom avea educație, vom avea și sănătate. De aceea, această platformă își propune să facă o educație în rândul populației privind riscul îmbolnăvirii cu o formă sau alta de cancer bronhopulmonar. Pe această platformă, oamenii vor găsi informații privind grija de sănătate, grija de plămâni, nu numai semnele care îl trimit la doctor, cât și sfaturile necesare pentru a se prezenta la controale periodice la medicul de familie și mai ales atunci când este fumător sau are antecedente în familie de cancer bronhopulmonar. Din păcate, în România, populația se prezintă la doctor când doare sau când lucrurile sunt destul de avansate.”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Cancerul pulmonar. Cifre alarmante

Anual, în România sunt diagnosticați peste 12.000 de oameni cu cancer pulmonar, majoritatea, în 90% din cazuri, în stadii avansate de boală. Statisticile arată că:

  • 1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani
  • 4 din 10 dintre pacienți diagnosticați au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, un segment de populație activă
  • 3 din 4 pacienți cu cancer pulmonar sunt depistați în stadii avansate ale bolii
  • în 2022, 2 din 3 decese au survenit la persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/