Cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro pentru Aeroportul Timişoara

terminal aeroport Timisoara

Numărul pasagerilor Aeroportului Timișoara a înregistrat o scădere de 6 la sută în 2018 față de anul precendent, după ce Ryanair a decis reducerea volumului operațional în România. Traficul de marfă însă a crescut cu 30 la sută față de anul 2017, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Birou Relații Publice al Aeroportului Internațional Timișoara, anul 2018 a început nefavorabil, cu o reorganizare a companiei aeriene Ryanair, care a luat decizia de a reduce volumul operațional în România, în schimb, favorabil pentru aeroport și pentru pasageri, fiind introduse curse spre noi destinații, precum Stuttgart, Chișinău sau Hurghada.

„În anul 2018, numărul total al pasagerilor a fost de 1.517.309, cu 6% mai puțin față de anul precedent (când Ryanair a operat timp de 12 luni pe toate destinațiile programate inițial și a condus cu o creștere cu 40% a numărului de pasageri în 2017 față de 2016!). În 2018, Ryanair a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de pasageri cu 37,7 % față de 2017, dar celelalte companii aeriene care operează zboruri la/de la Timișoara au înregistrat cifre crescute a numărului de pasageri. Compania aeriană Tarom a înregistrat o creștere cu 52% a numărului de pasageri transportați la/de la Timișoara, compania Lufthansa a avut o creștere de 19%, iar Wizz Air – o creștere de 5,4%. Cele mai căutate destinații în 2018 au fost București, Munchen – Memmingen, Bergamo-Milano și Londra”, se arată în comunicat, citat de Mediafax.

În timpul verii, Aeroportul a înregistrat o creștere cu 24% a numărului de pasageri pentru cursele charter de vacanță. Peste 50.000 de pasageri au zburat în 2018 în destinații exclusiv de vacanță, în Antalya, Zakynthos, Creta și Hurghada.

În ceea ce privește traficul de marfă, până la sfârșitul anului au fost procesate aproximativ 6000 de tone, cu 30% mai mult față de 2017. „De reținut faptul că la nivel național, volumul de marfă transportat pe toate aeroporturile din România, cu excepția Bucureștiului, totalizează aproximativ 3000 de tone, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din volumul de marfă de la Aeroportul Timișoara”, arată sursa citată.

Investiţie de 30 de milioane de lei

Anul trecut, veniturile s-au ridicat la aproximativ 52,3 de milioane de lei (cifre preliminare), cifre similare cu 2017. De asemenea, în ceea ce privește cifra de afaceri, se estimează a se ridica la 50,38 milioane de lei, de asemenea similară cu anul 2017. Profitul brut estimat pentru anul trecut este estimat să se ridice la 6,4 milioane de lei. Aceste date economice pozitive au fost realizate în pofida reducerii cu 6% a numărului de pasageri.

În 18 decembrie 2018, directorul general al Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu, a semnat alături de ministrul Transporturilor contractul de finanțare cu credite nerambursabile guvernamentale și europene pentru construirea unui nou terminal destinat pasagerilor care sosesc cu zborurile externe. Valoarea totală a investiției este de 30,3 milioane de lei, din care aproximativ 50% din fonduri proprii ale Aeroportului, iar diferența din fonduri europene și fonduri ale Ministerului Transporturilor.

Ordinul de începere a lucrărilor pentru noul terminal s-a semnat în 14 ianuarie și execuția are o durată de de 12 luni. Terminalul va avea o suprafață desfășurată de 4.383 mp, 3 fluxuri de pasageri, 3 sisteme de benzi de bagaje, 10 puncte de control al documentelor și 3 puncte de control vamal. Terminalul pregătește aeroportul pentru a susține un flux de aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, cifră estimată pentru următorii ani.

4 noi destinaţii prin Wizz Air, din septembrie 2019

Potrivit directorului general al Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu, compania aeriană Wizz Air va aloca, din septembrie 2019, cea de-a treia aeronavă pentru baza de la Timișoara, ceea ce va permite operarea a patru noi destinații spre/dinspre Billund – Danemarca, Doncaster/Sheffield – Marea Britanie, Karlsuhe/Baden-Baden și Nuremberg – Germania. În plus, vor fi suplimentate și zborurile spre alte 5 destinații: Londra, Memmingen, Bari, Charleroi Bruxelles și Dortmund.

„Din iunie, o nouă companie aeriană va opera zbor direct din Timișoara spre Stuttgart și retur. Este vorba de Eurowings – o companie aeriană germană cu profil low cost care va deschide astfel primul zbor din Timișoara. Sunt intenții și planuri optimiste pentru 2019, ce vor fi puse în aplicare printr-un mod de organizare riguros și transparent”, a mai declarat directorul Daniel Idolu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/