Cican și Borcean sunt băieții răi! Cel puțin șase luni fără ambulatoriu, dar și fără cabinete private!

Chirurgul Gheorghe Borcean, totodată președinte al Colegiului Medicilor din România, pune un diagnostic grav Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș în urma managementului lui Adrian Cican, management susținut și de primarul Felix Borcean. Și asta pentru că s-ar fi grăbit să taie în carne vie în problema ambulatoriului.

Adrian Cican a spus încă de la preluarea conducerii spitalului că absența ambulatoriului de stat e unul dintre principalele motive pentru care situația unității spitalicești este dezastruoasă. A vorbit totodată despre o mafie a halatelor albe, despre interesele Societății Civile Medicale din Caransebeș și despre chiriile modice plătite de membrii acesteia pentru a folosi în sistem privat cabinetele spitalului. Cican a făcut repede demersuri pentru reînființarea ambulatoriului de stat și i-a evacuat pe medicii care aveau contracte de închiriere validate de Consiliul Local Caransebeș înainte să vină OK-ul de la Ministerul Sănătății. A făcut-o pentru ca toate acele cabinete să fie modernizate. Lucrările au început de multă vreme, unele cabinete sunt aproape gata, altele încă în șantier. Au apărut probleme în relația dintre administrația publică locală și constructor.

În tot acest timp, asociația respectivă, al cărui principal reprezentant este chirurgul Borcean, și-a căutat dreptatea în instanță. „Membrii Societății Civile Medicale din Caransebeș au avut, astăzi, acces după aproape patru luni în spațiile din care au fost evacuați abuziv de către conducerea Spitalului Municipal din Caransebeș, din fosta Policlinică. Reintrarea în posesie s-a făcut pe baza unei ordonanțe președințiale. Surpriza noastră, ca și a executorului, a fost că, față de declarațiile din presă, spațiile sunt departe de a fi autorizate. În unele dintre spații este încă șantier, celelalte care au zugrăveala și pardoseala făcute nu mai au niciun fel de mobilier. Acolo era mobilierul nostru, al membrilor societății. Nu mai au niciun fel de aparatură și de tehnică medicală absolut necesară pentru funcționare, nu mai au apă caldă”, reclamă Gheorghe Borcean.

Potrivit acestuia, dacă nu curge apă caldă la robinet, nici nu poate fi vorba despre funcționarea cabinetelor respective. Ar fi o condiție minimală. Nici măcar contoarele de energie electrică n-ar mai exista. Astfel, spațiile respective nu ar putea fi folosite nici de medici în sistem privat, nici în ambulatoriu integrat. „Activitatea nu va putea începe într-o lună sau două pentru că încă este mult de lucru acolo. Trebuie făcute investiți în dotarea acelor cabinete. Dotarea, până la data evacuării, ne aparținea nouă, societarilor. Toate lucrurile de acolo au fost aruncate în curte, nimic nu se mai regăsește. Repet, indiferent cine ar face lucrul acela, cine ar reface, reinstitui activitatea acolo, indiferent că am face-o noi, societarii, medicii privați așa cum am fost readmiși în spațiu prin sentință, ori că ar face-o spitalul, prin ambulatoriul său integrat, lucrul acesta va dura mult. Deci, nu numai că am întârziat, că nu am dat asistență medicală ambulatorie de specialitate de la data la care am fost evacuați abuziv, nu numai că nu am dat asistență câteva luni de zile când era absolut necesar și când pacienții noștri au plecat toți pe la Oțelu Roșu, la Reșița, care încotro ca să-și rezolve treburile în alte ambulatorii de specialitate, dar și de aici înainte lucrurile vor dura cel puțin o lună, o lună și jumătate”, avertizează Gheorghe Borcean.

Chirurgul a ținut să sublinieze pentru Express de Banat că ambulatoriul integrat de specialitate al spitalului se va înființa într-o zi și că, nici el, nici colegii săi din asociație nu se opun. Tocmai de aceea se poate spune că, timp de șase luni, caransebeșenii și locuitorii din zonă au fost văduviți de serviciile medicale respective. „Acum vede toată lumea că, de fapt, în această ceartă de stradă, că așa a ajuns ea,noi suntem băieții buni și ei sunt băieții răi!”, a concluzionat doctorul Borcean.

Adrian Cican știe una și bună. Ambulatoriul integrat va fi funcțional, iar cei care ar fi beneficiat timp de 18 ani de avantaje conferite de generozitatea aleșilor locali vor răspunde în fața legii. „De ce s-a dorit schimbarea din funcția de manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș a lui Cican și incriminarea domnului primar al Caransebeșului, Felix Borcean, în două dosare?! Aceștia oameni, susținuți și împinși de la spate de Vela, Tătaru, Gâfu, etc. „demolează” ce s-a construit în șapte luni pentru caransebeșeni, pentru locuitorii din zona limitrofă și susțin predarea la cheie a unor cabinete renovate la cele mai înalte standarde. Cui?! Mafiei halatelor albe din Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș!”, comentează Adrian Cican.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/