Cheile Carașului, curate, dar sălbatice

Weekendul acesta a fost dedicat drumețiilor sub marca GEC Nera. Astfel, așa cum au anunțat, voluntarii au plecat pe Cheile Carașului într-o hoinăreală combinată cu analizarea traseelor turistice din zonă. Concluzia a fost una de așteptat: dezorganizare de-a lungul cheilor.

Deși foarte vizitate, Cheile Carașului nu dispun de o semnalizare corespunzătoare atât a traseului touristic, cât și a locurilor unde se poate campa. Tocmai de aceea, voluntarii GEC Nera au realizat o listă cu problemele din zonă ce vor trebui rezolvate cât mai repede.

Zona monitorizată este incomparabil mai curată decât alte zone similare din interiorul parcurilor naţionale şi naturale din sudul Banatului, dar, din cauza infrastructurii primitive de vizitare, patrimoniul natural al parcului este supus unor agresiuni specifice practicării turismului neorganizat, iar valorificarea prin ecoturism a lumii mirifice din Cheile Caraşului, la nivelul potenţialului existent, rămâne deocamdată doar o frază inclusă în strategiile de dezvoltare a judeţului Caraş–Severin”, au fost precizările celor de la GEC Nera.

Astfel, pe lângă campare, sunt multe zone în care ar fi nevoie de corzi pentru a putea parcurge mai departe traseul, nu există panouri de informare la fiecare obiectiv turistic din excursie, și intrarea în peșteri este anevoioasă de multe ori. Însă chiar această lipsă de organizare și starea primitivă a traseului fac ca accesul în zonă să fie mai dificil, drept care mediul este mai curat și păstrat încă sălbatic.

GEC Nera sugerează factorilor de decizie să obțină finanțare prin Uniunea Europeană pentru a realiza o infrastructură adecvată în zonă, fără riscuri ridicate pentru turiști și fără ca aceștia să campeze peste tot, lăsând în urma lor o serie de vetre de foc care distrug vegetația.

vetre de foc cort pe chei

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/