Un studiu realizat de doi mari specialiști în microeconomie teritorială și citat de Economica.net a scos la iveală harta celor 12 județe cu risc social peste limită.
Caraș-Severinul ocupă un rușinos loc patru pe lista zonelor cu probleme sociale, iar vina este pusă, pe baza studiului, pe declinul economic al județului generat de degradarea UCMR-ului.
Conform studiului, principalul factor care a dus la această problemă cu care se confruntă mare parte din regiunile țării a fost performanța nefavorabilă din ultimii ani a celor mai mari companii care asigurau economia zonelor vizate. Astfel, riscul social al județului este corelat în primul rând cu decăderea uzinei UCM Reșița, care a găurit vizibil atât mediul economic al județului, dar mai ales mediul social. Sute de angajați au rămas fără locuri de muncă de-a lungul anilor, din cauza incapacității uzinei de a se pune pe picioare.
Chiar dacă în prezent se fac eforturi sprijinite chiar de oficialii de la centru pentru salvarea UCMR-ului, anii în care Chebuțiu i-a furat pe cărășeni pe față nu pot fi șterși cu buretele. Fostul „cârmuitor” al uzinei, Adrian Chebuțiu, este acuzat în primul rând pentru că a reactivat intenţionat datoriile istorice către stat. Acesta a dispus direcţionarea fondurilor societăţii către plăţi privilegiate sau neprioritare, deşi cunoştea efectele drastice pentru societate în caz de neplată a obligaţiilor fiscale la scadenţă.
De asemenea, Chebuțiu a pus la pământ uzina și prin comerțul cu patrimoniul UCMR care a lăsat societatea îngropată în și mai multe datorii, fără vreo cale de ieșire. Obiecte precum Vila Renk, Casa de odihnă Văliug şi debarcaderul au ieșit nejustificat din patrimoniul uzinei, lăsând găuri imense în economia județeană.
Dincolo de declinul vizibil din punct de vedere economic, cel mai alarmant aspect este dezechilibrul social la nivel de județ. Având în vedere faptul că județul se baza pe o activitate economică monoindustrială, căderea uzinei a generat automat și o cădere puternică din punct de vedere social.
Liderii sindicali sunt conștienți de efectul puternic pe care „moartea” uzinei l-a avut asupra cărășenilor. Mai mult decât atât, urmele de optimism sunt slabe și în rândul acestora în ceea ce privește redresarea UCMR în viitorul apropiat.
„Județul Caraș-Severin fiind de la început monoindustrial era normal să se ajungă aici. Când pică o industrie este afectat întregul județ. În general județul este foarte defavorizat, aproape nicio înteprindere nu merge cum trebuie. Investitorii, dacă excludem aici Caransebeșul, nu prea sunt și este normal că dacă nu pui nimic în loc când ceva decade atunci e clar că o luăm tot în jos. La UCMR trebuie să se întâmple multe lucruri, degeaba trec datoriile în altă parte dacă acestea nu se tranformă în acțiuni și mai ales dacă nu aducem de lucru. Dacă nu se aduc comenzi degeaba spunem că am salvat uzina, pentru că nu este așa”, a explicat Jivomir Tovladiat, liderul Sindicatului 1771 al UCM Reșița.
Exact ce va spuneam ieri, rusine e putin spus! Un oras din judet merge bine? E meritul primarului Vela?Sa treaca el in fruntea judetului! Sau ce, stam si crapam de foame ca ne conduc incapabilii? Desi mi-ar parea rau sa pierdem asa un primar, mi se rupe sufletul de mila pentru cetatenii ceilalti ai judetului.Cand vor plati ca medicii spagari cu propriile averi cei care au contribuit la situatia aceasta?