CEZ ROMÂNIA: „Lacul Gozna va fi golit treptat”

Golirea lacului Gozna a început deja. Potrivit CEZ România, operațiunea este necesara pentru reparația măștii metalice a barajului și va fi finalizată la începutul lunii noiembrie.

CEZ România asigură că procedura de golire a lacului nu va dăuna populației de pești și ecosistemului de pe lac și, totodată, nu va aduce niciun prejudiciu lacurilor din aval: „Golirea lacului Gozna va fi una parțială și se va face lent, în condiții de deplină siguranță pentru ecosistemele aferente. Mai mult, TMK Hydroenergy Power va respecta toate aprobările și restricțiile impuse de Compania Națională Apele Române, asigurând rezerva de apă prin umplerea lacurilor Secu și Breazova‘‘.

Încă de acum doi ani, Ministerul Mediului, mai exact Comisia Națională pentru Siguranța Barajelor, a solicitat, printr-un document oficial emis în noiembrie 2010, ca barajul Gozna să fie golit pentru a reabilita masca metalică ce asigură impermeabilitatea barajului la infiltrații. Cu toate acestea, abia în această toamnă măsura a trecut de stadiul de solicitare.

leader board 728 x 90 px

Golirea barajului a început deja, iar în prima săptămână se poate observa că nivelul apei a scăzut cu aproximativ doi metri. Apa din lac va ajunge în cele două baraje din aval, în Secu și Breazova. CEZ România asigură că la începutul lunii noiembrie lucrările de reparație vor fi încheiate, iar umplerea barajului va începe imediat: „Lacul se va umple în funcție de afluxul natural al apei din bazinul Bârzava. Concret, operațiunea se desfășoară prin golirile de fund cu ajutorul vanelor cu care sunt echipate la un debit controlat de circa 4 mc/secundă. Dat fiind caracterul secetos al acestei perioade, apa evacuată din barajul Gozna va fi stocată în barajele din aval (Breazova și Secu). În aproximativ o saptămână de implementare a măsurii a fost evacută o cantitate aproximativă de 1,1 milioane mc, iar înălțimea apei din baraj a scăzut cu circa doi metri”, informează CEZ România.

Comments

  1. […] CITEȘTE ȘI   CEZ ROMÂNIA: „LACUL GOZNA VA FI GOLIT TREPTAT” […]

  2. […] ȘI    CEZ ROMÂNIA: Lacul Gozna va fi golit treptat Related Articles Share About Author Anca […]