E cerere mare din partea cetățenilor germani să vină să studieze Medicina la Timișoara. O spune rectorul UMF, Octavian Crețu, care aduce în discuție prevederi ale proiectului noii Legi a Educației care permit asocierea a două universități din România în care studenții să poată studia toate disciplinele în limba germană. Deocamdată, UMF Timișoara nu are un astfel de program de studii în limba germană.
Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, două universități românești se vor putea uni să deschidă un program de studiu de medicină în limba germană, spre exemplu. La finalul anilor de studiu, studenții vor primi o diplomă dublă, document semnat de ambele universități.
„Dorim să deschidem studiul de licență medicină în limba germană. Este o cerere dinspre Germania incredibilă. Spre rușinea noastră, deși avem Liceul «Nikolaus Lenau», Colegiul Bănățean, nu avem posibilitatea să acoperim toate cele 110 discipline cu cadre didactice care să știe limba germană. Primul lucru pe care ți-l cere este atestatul de limbă. Asta înseamnă că noi singuri nu vom putea deschide într-o perspectivă X asemenea studii de licență. Atunci ne asociem cu o altă universitate care are anumite cadre didactice care pot preda în limba germană. Ne împărțim în două. De exemplu, noi facem anul I, III și VI, ei fac II, IV și V, în funcție de ce discipline putem acoperi. Și atunci, studentul german va veni anul I la Timișoara, peste un an își va lua un alt oraș unde cealaltă universitate face acolo.”, a declarat Octavian Crețu, rectorul UMF Timișoara.
Potrivit rectorului UMF, unul dintre motivele pentru care cetățenii germani vor să studieze la Timișoara îl reprezintă taxele mai mici. Aici, taxa de școlarizare este de 7.500 de euro, în Germania – cel puțin 20.000 de euro pe an. Un alt motiv este reprezentat de faptul că, în Germania, autonomia universitară permite unităților de învățământ superior să refuze studenți, peste un număr de locuri stabilit de acestea.