Cetățenii dintr-un cartier din Timișoara își vor putea face, în sfârșit, buletin!

1000x100 Cuib de vise 1000x100

În Capitala Banatului există și acum cetățeni care nu au buletin! Timișoara, poarta spre vest, nu înseamnă doar centrul său superb, ci și 19 străzi care până acum nu erau intabulate. Iar locuitorii din zonă, una dintre cele mai defavorizate din oraș, nu au buletin, din generație în generație!

Vizați sunt cetățenii din cartierul Kuncz, care de acum înainte au baza legală să își facă buletine. Până acum nu se putea, deoarece casele lor pur și simplu nu existau din punct de vedere legal! Consiliul Local Timișoara a adoptat un proiect prin care proprietarii să își poată înscrie locuințele pentru prima dată în cartea funciară. „În situația actuală sunt cuprinse un număr de 19 străzi. Un număr important de străzi ajung să fie înscrise pentru prima dată în Cartea Funciară. Este o premiză pentru a se face pasul următor, pentru a se da adrese oficiale tuturor proprietăților care sunt pe aceste străzi. Este o problemă foarte veche, de zeci de ani și mă bucur că, în sfârșit, se prefigurează rezolvarea ei.”, a explicat Nicolae Robu. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local cu 20 de voturi.

În principal vizați sunt cetățeni care stau în Kuncz de două sau trei generații, care s-au obișnuit” să nu aibă documente! „Oamenii nu și-au putut face buletin. Stau familii de două-trei generații, dar nu au documente de identitate sau documente care să ateste starea civilă.”, a declarat Nicolae Robu.

STPT job 1000x200

Străzile prevăzute în hotărâre sunt Ilia Repin, Calistrat Hogaș, Nicolae Tincu Velea, Delinești,  Cocorilor, Deta, Ludus, Rotunda, Tata Oancea, Martir Nicolae Lăcătuș, Martir Cornel Popescu, Jules Verne, Traian Demetrescu și Parâng.

Kuncz poartă numele proprietarul fabricii de cărămidă, Karl Kuncz, care în 1921 a dat voie angajaților de etnie rromă să construiască locuințe fără acte pe terenul său. Afacerea a dat faliment și s-a închis în 1945, dar noii proprietari au rămas în cartier. Cartierul Kuncz este și astăzi locuit de un număr mare de romi. Majoritatea nu doresc să părăsească zona. Primăria Timișoara a desfășurat lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare și de reabilitare a drumurilor.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/