Cetatea Voluntarilor, speranță pentru sistemul medical! Șase secții ale unui spital din vestul țării, renovate cu ajutorul voluntarilor

Șase oameni fac parte din echipa Asociației Cetatea Voluntarilor, iar acest lucru demonstrează că nu este nevoie de zeci de persoane pentru a face fapte bune. S-au implicat, au luptat, au sperat și în final au reușit să ducă la bun sfârșit toate proiectele pe care și le-au propus. Printre ele se regăsește și modernizarea a șase secții ale Spitalului Clinic Județean Arad.

„Sfioși și inconștienți” – așa au pășit pe „holurile” unui sistem de sănătate șubred, mai ales din punct de vedere al condițiilor din unitățile sanitare. Spitalele sunt vechi, iar problema s-ar putea rezolva odată cu ridicarea unor clădiri noi – este ideea pe care oficialii din sănătate au scos-o mai mereu la înaintare. Echipa Asociației Cetatea Voluntarilor a demonstrat contrariul. Așadar, prima oprire a fost în Secția de Boli Infecțioase Copii.

„Nu știam exact ce înseamnă sistemul medical. Nu știam cu ce ne întâlnim, eram foarte tineri, eram noi în breasla reabilitărilor de spitale. Nu știam cum trebuie să educăm o generație întreagă de oameni, de medici, de asistente, care să accepte toată bunătatea noastră. Anul acesta s-au împlinit patru ani. În urma unui protest al mamelor, am renovat o primă secție – Boli Infecțioase Copii. Era un protest mare și inițial noi ne-am dorit să renovăm altă secție, dar am schimbat planul datorită protestului. Am renovat secția de Boli Infecțioase Copii în șase luni, a fost un maraton. Trebuia să terminăm foarte repede pentru că cei mici erau comasați la parter și la demisolul clădirii. După ce am terminat, ne-am dat seama că ce am făcut este foarte puțin pentru orașul nostru. Mai erau alte 12 secții, uitate de autorități. Așa că am zis să ne apucăm să renovăm următorul etaj”, a explicat Anamaria Popa, președinte al Asociației Cetatea Voluntarilor Arad.

În anul 2018 au început să renoveze și parterul pentru că simțeau că fac prea puțin pentru comunitate. Ulterior, au continuat cu realizarea unui ambulatoriu de specialitate, atât de necesar pacienților.

„În 2018 am început să renovăm și parterul și în acel moment am zis că totuși e puțin. Ne-am dat seama că pacienților le lipsește un ambulatoriu integrat. Demisolul nu era o secție funcțională, era o zonă de depozitare, cu un spațiu generos în care putea să funcționeze un ambulatoriu integrat. Am început să facem și ambulatoriul, împreună cu secția de Neonatologie unde nu s-a mai intervenit de 100 de ani. Am crescut, aveam fonduri și am împărțit echipa în două. Așadar, în anul 2019 aveam deja renovate patru etaje de spital, trei în același corp și al patrulea la Matern. Am vrut să ne oprim pentru că devenisem deranjanți. Am simțit că ne putem muta pe educație, dar oamenii au zis să ne apucăm de Pediatrie, UPU, SMURD, să facem la toată lumea câte ceva. Așadar, am dus în paralel educația și sănătatea pentru că ne doream să mergem și pe zona aceasta a creșelor, grădinițelor, a școlilor fără toaletă”, a mai spus Anamaria Popa.

„Am luat secțiile de la o stare deplorabilă”

„Le luăm de la faza în care nu mai primesc autorizație de funcționare. Dăm tot jos și de la pereți începem să facem toate modificările, de la instalații electrice, la instalații termice. Dar înainte avem un proces lung de documentație. Trebuie să respectăm tot ce înseamnă circuite. Când trecem de toate autorizațiile ne apucăm de treabă și în primele două săptămâni deratizăm și scoatem tot ce este acolo. Apoi începem să construim și să visăm. Avem în echipă arhitecți, designeri care decid împreună cu epidemiologul tot ce trebuie făcut. Am avut o echipă tare bună de proiect, atât echipa noastră, cât și a spitalului. Am avut DSP-ul care ne-a ajutat, pompierii. Comunitatea noastră de donatori  de altfel ne-a ajutat extrem de mult”, a povestit Anamaria Popa.

Membrii asociației s-au implicat și în perioada pandemiei. Nu numai că au strâns donații pentru a putea achiziționa măști, mănuși și alte echipamente de protecție pentru personalul medical, ci au reușit să obțină pentru județul Arad primul aparat pentru testarea pacienților suspecți de infecția cu SARS-CoV-2.

„Ulterior, ne-am întors la secția Pediatrie II, proiect pe care l-am demarat în ianuarie 2020. Din punctul nostru de vedere este una dintre cele mai frumoase secții de copii din România, dacă nu cea mai frumoasă. Am lucrat un an la ea, a fost depusă cea mai multă muncă. Acolo trebuie să lucrăm încă vreo trei ani pentru că am reușit să reabilităm doar o aripă”, a spus Anamaria Popa.

Și pentru că baza unui sistem de sănătate bine organizat este medicina de familie, s-au gândit că ar trebui să acorde o mână de ajutor și în această direcție.

„Mai nou am început o campanie în județul nostru pe cabinetele medicale. Ele nu arată tocmai bine, condițiile sunt destul de triste. Mai sunt primari care au mai reușit să le renoveze, dar nu la nivelul la care trebuie să arate. Am reușit să organizăm prima școală online din România într-o secție de spital. Ne-am gândit că mulți copii petrec mult timp în spital fiind infectați cu SARS-CoV-2. Așadar, toți copiii care se internează pot participa la cursuri online. Au tot ce le trebuie”, a spus Anamaria Popa.

Au fost și multe provocări, dar rezultatele de care au parte în primul rând pacienții i-au motivat să meargă mai departe.

„Și faptul că am reușit să introducem purtarea cipicilor în spital a fost o provocare. Am simți că e greu, așa că am luat aparate pentru cipici și nici nu mai este nevoie să se aplece. Am făcut totul pentru a fi cât mai simplu și mai confortabil. Rezultatele ne ajută să mergem mai departe, iar acest lucru a dat credibilitate proiectului nostru. Pacienții au beneficiat imediat de ele. Am fost decorați de Casa Regală după ce am făcut o grădiniță la Săvârșin. În final acțiunile noastre au generat astfel de reacții. Mulți antrenori, jucători, personalități din lumea teatrului, cântăreți ne-au vizitat, au vizitat secția de Pediatrie. Gică Popescu a fost primul care a venit și ne-a promis că ne donează toată aparatură de care avem nevoie în următorul proiect. Am câștigat cam toate galele de la București, dar pe bună dreptate pentru că în patru ani să renovezi șase secții de spital e mult”, a mai spus Anamaria Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/