Certificatul digital, disponibil doar pentru cei care s-au tratat de noul coronavirus în spital. Explicația premierului

Premierul Florin Cîțu a declarat, la Timișoara, că persoanele care s-au tratat acasă de Covid-19 și nu au apelat la asistență medicală nu vor putea beneficia de certificatul digital pentru că nu apar în evidențele oficiale. 

„Dacă s-au tratat acasă, dar persoanele sunt în baza de date și știm că au trecut prin boală vor fi incluse, dar dacă au trecut prin boală și nu știu atunci nu pot fi în baza de date. Soluția cea mai simplă e vaccinarea. Ne-am vaccinat și apoi nu mai există o astfel de problemă. De obicei, dacă aveai simptome, sunai la DSP și te lua în evidență, exista această procedură. Dacă nu ai sunat la DSP, atunci nu există o dovadă că ai trecut prin boală. Pentru că există și reversul medaliei. Mulți pot să spună că au trecut prin boală, dar nu au făcut-o și atunci trebuie să avem exact documentele.”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat ce se întâmplă cu acele persoane care au avut simptome, au chemat ambulanța și au fost testați pozitiv, dar nu apar în evidențele DSP, premierul a răspuns:

„Dacă sunt cazuri speciale, persoane care există documentate că au avut boala, putem să vedem cum pot fi introduse. Nu am discutat acest caz și dacă există astfel de situații… dar ar fi bizar să nu existe în baza de date dacă au avut boala. Ar trebui ca toate persoanele să fie în baza de date. Dacă există totuși astfel de scăpări, cu siguranță le vom remedia. Există o bază de date, aici pornim cu ceea ce avem. Dacă sunt cazuri singulare, că nu cred că sunt foarte multe așa, vom vedea cum putem să ajustăm aplicația sau să introduși poate, după aceea, manual, în aplicație.”

Certificatul digital european pentru Covid-19 va deveni operațional în România la 1 iulie. Documentul va putea fi descărcat de persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19, cei care au trecut prin boală sau pot dovedi absența infectării printr-un test PCR negativ.
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/