Primăria Timișoara află ce arbori sunt bolnavi cu ajutorul unui tomograf

Primăria Timișoara va avea, în câteva săptămâni, un tomograf cu ajutorul căruia va afla cât de sănătos este un copac, fără a mai fi nevoie să fie tăiat. De asemenea, cei care toaletează arborii vor fi trimiși la cursuri.

Primăria Timișoara vrea să aibă mai multă grijă de copacii aflați pe domeniul public al orașului. Astfel, municipalitatea a demarat licitația cu scopul achiziționării unui tomograf. Este vorba de un aparat special cu ajutorul căruia se poate stabili cât de sănătos este un arbore.

Dacă vorbim de copaci, am demarat achiziția pentru un tomograf, unde putem să vedem starea de sănătate a unui copac din exterior. Adică nu trebuie să-l tăiem ca să știm dacă e uscat sau nu și asta ne va ajuta să luăm decizii mai bune despre ce trebuie tăiat sau nu. Din câte știu eu, achiziția este deja demarată și este o chestiune de săptămâni până vom cumpăra tomograful. Nu este o investiție mare, câteva zeci de mii de euro costă”, a explicat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

De asemenea, edilul-șef a mai precizat că Primăria Timișoara așteaptă un aviz de la Ministerul Mediului pentru a putea lansa licitația pentru Registrul Spațiilor Verzi. „Este un proiect de amploare, de peste un milion de euro”, a adăugat Dominic Fritz.

Totodată, cu scopul unei mai bune instruiri a celor care toaletează arborii din Timișoara, aceștia vor fi trimiși la ateliere și cursuri de perfecționare, în acest an.

„În continuare avem o problemă și de calitate a lucrărilor și de pregătire profesională a celor care fac aceste corecții. În anul acesta am prevăzut și niște ateliere și niște cursuri pentru angajații din Horticultura sau din alte firme cu care avem contracte și care efectuează aceste lucrări”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara estimează că în oraș sunt aproximativ 160.000 de copaci.