Lugojul are perspective încurajatoare de dezvoltare economică și industrială în perioada următoare. Cel puțin așa pretinde noua administrație locală.
Chiar dacă municipiul nostru are forța de muncă activă aproape în totalitate ocupată, majoritatea firmelor cu activități importante de producție din municipiu au anunțat că vor să-și extindă capacitățile. Mai mult, se anunță și investiții importante, pentru care Primăria Lugoj a pregătit un plan de extindere a zonelor industriale. Pentru anii care urmează autoritățile promit crearea unui parc industrial nou pe o suprafață de zeci de hectare. Deja, după cum a anunțat municipalitatea lugojeană, sunt cereri care să acopere în totalitate noua zonă economică care urmează să fie realizată.
„Fără să dau nume de firme, toate companiile mari din Lugoj vor să se extindă. Avem probleme în Câmpia Aviației (n.r. platforma industrială Tapiei), pentru că în spatele companiilor care își desfășoară activitatea acolo avem terenuri care au fost declarate pășuni de fosta administrație și deocamdată nu se poate construi pe ele. Nu au gândit în viitor, că poate acești investitori doresc o extindere. Acum trebuie să întocmim documentații de urbanism, trebuie să facem proceduri de scoatere din circuitul agricol pentru acele zone ca să putem să le atribuim să se extindă. Alte companii doresc locații noi pentru că nu mai au fizic unde să se extindă. Avem o companie care va construi în Lugoj cea mai mare fabrică din lume, o companie de talie mondială. Nu putem să spunem deocamdată cine este, corect față de investitor este să nu spunem asta. Lucrurile sunt foarte avansate și nu putem să periclităm demersurile de a achiziționa un teren privat sau de a angaja anumite companii private pentru proiectare. Noi ne bucurăm foarte mult. Problema majoră este, în schimb, că nu există forță de muncă și nu există nici spații de cazare pentru forța de muncă pe care are aduce-o din alte localități. Toți ne cer să construim locuințe pentru muncitori, să-i ajutăm cu înființarea unui serviciu de transport în comun decent, capitol la care suntem foarte deficitari. Solicită să înființăm clase duale. Am alocat bani în buget pentru înființarea de laboratoare și de clase duale la Liceul Valeriu Braniște. Procedura este destul de complicată pentru că presupune acreditarea de către minister, nu găsim formatori pentru acești copii… Cu toate acestea investitorii vor să vină la Lugoj, municipiul nostru este foarte bine plasat, noi ne-am arătat toată deschiderea,… cred că i-am convins că avem intenții bune și fac demersuri foarte consistente pentru extindere. Noi înființăm un parc industrial pe Timișoarei, lângă depozitul logistic de acolo. Din cele 30 de hectare avem deja cereri pentru toată suprafața. Lucrăm la planurile cadastrale, avem PUZ, urmează să dezmembrăm loturile, vom face din banii noștri drumurile, infrastructura apă-canal, iluminat și le vom vinde cu plata unui avans de 25% și restul în rate timp de cinci ani.”, a declarat Claudiu Buciu.
Dacă se vor materializa aceste promisiuni, problema locurilor de muncă în Lugoj va fi rezolvată pentru mulți ani, ceea ce poate atrage după sine și o creștere a nivelului de trai, dar și o încetinire a exodului tinerilor în afara țării sau spre orașele mari.