Cererea insuficientă și lipsa forței de muncă, principalele obstacole în afaceri

picnic iulius1000x100

Cererea insuficientă este principală cauză care limitează activitatea companiilor din România, urmată de lipsa forței de muncă și de problemele financiare, reiese din seria de patru „Studii de conjunctură economică” realizate de Institutul Național de Statistică (INS).

În servicii, principalele cauze care afectează firmele mici (1-49 de salariaţi) erau, în iulie: cererea insuficientă (24% dintre respondenți), problemele financiare (7%) și lipsa forței de muncă (5%). În plus, managerii firmele mijlocii (50-249 de salariaţi) din domeniu au apreciat, în aceeași perioadă, că următorii factori le restricționau activitatea: cererea insuficientă (7%), lipsa forței de muncă (7%) și problemele financiare (6%).

În cazul comerţului cu amănuntul, principalele cauze care afectau activitatea firmelor mici (1- 49 de salariaţi) erau, la începutul celei de-a doua jumătăți a acestui an: cererea insuficientă (21%), concurenţa (20%) și probleme financiare (10%). În schimb, managerii firmelor mijlocii (50-249 de salariaţi) din domeniu au menționat, în aceeași perioadă, concurenţa (4%) și cererea insuficientă (4%) ca fiind cele mai importante cauze de limitare a activității.

leader board 728 x 90 px

Principalele cauze care afectau derularea corespunzătoare a activităţii de construcții pentru firmele mici (1-49 de salariaţi) erau, în iulie: lipsa forței de muncă (25%), cererea insuficientă (21%) și probleme financiare (11%). În cazul firmelor mijlocii (50-249 de salariaţi), principalele asemenea cauze erau, la aceeași dată: lipsa forței de muncă (+17%), cererea insuficientă (+13%) și problemele financiare (+10%).

„Managerii apreciază, în luna iulie 2018, că principalul motiv de limitare a activităţii de construcţii este lipsa forței de muncă (23% din total cauze). De asemenea, activitatea este influenţată negativ de cerere insuficientă (19% din total cauze de limitare) și de probleme financiare (11% din total cauze de limitare)”, se subliniază în sondajul INS aferent acestui domeniu.

Conform opiniei managerilor, principalele cauze care limitau activitatea din industria prelucrătoare erau, în iulie: cererea internă insuficientă (12% din total cauze) și lipsa forţei de muncă (12% din total cauze), urmate de problemele financiare (4% din total cauze).

La sondaj au răspuns: 2.727 de agenţi economici din domeniul serviciilor, 2.232 de agenţii economici din comerț, 1.248 de agenţi economici din construcții și 2.201 agenţi economici din industria prelucrătoare, încadrarea în sectorul servicii făcându-se în funcţie de activitatea principală a întreprinderilor conform clasificării CAEN Rev2, precizează INS.

Studiile de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene – DGECFIN (Bruxelles), eroarea fiind – potrivit INS – de +/-5%.