Cererea de anulare a carantinei din Dumbrăvița, trimisă spre soluționare la Curtea de Apel București

Curtea de Apel Timișora și-a declinat competența de soluționare a cererii depuse de Primăria Dumbrăvița în instanță cu privire la anularea ordinului dat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență prin care se instituie carantina zonală în localitate pentru 14 zile. 

„Admite excepţia necompetenţei teritoriale a Curţii de Apel Timişoara invocată prin întâmpinarea formulată de către pârât. Declină competenţa de soluţionare a cauzei privind pe reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Dumbrăviţa, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac.”, se arată în soluția pronunțată miercuri de Curtea de Apel Timișoara.

Potrivit Legii 136/2020, instanța competentă să soluționeze acțiunea în anulare formulată împotriva ordinelor șefului DSU este curtea de apel, secția de contencios administrativ și fiscal, în a cărei rază teritorială se află sediul autorității emitente. În același timp, legea privind contenciosul administrativ stabilește că atunci când există un proces îndreptat împotriva unei autorități centrale, competența aparține unei instanțe din București.   

leader board 728 x 90 px

Dumbrăvița a intrat în carantină în 17 februarie pentru 14 zile, având o rată de infectare la acea dată de 7,69 la mia de locuitori. Primăria a contestat decizia, a cincea din ultimele 6 luni, pe motiv că restricțiile suplimentare sunt injuste și nu sunt de natură să scadă rata de infectare în localitate. De la introducerea carantinei, în urmă cu  7 zile, rata de infectare a crescut, ajungând la 8,77 la mia de locuitori.

CITEȘTE ȘI: Rată record de infectare într-o localitate carantinată din Timiș. Primarul: „Nu avem de cine sau de ce să ne ferim. Putem lua virusul oricând și de oriunde”