Ceremonie solemnă în Parcul Dragalina de Ziua Armatei Române

Ziua Armatei Române a fost marcată printr-o manifestare tradițională la Caransebeș, în Parcul General Dragalina, la împlinirea celor 72 de ani de când Armata Română elibera ultima localitate de sub ocupaţie străină: oraşul Carei.

După salutul primarului Felix Borcean, lt. col. Sorin Avram, comandantul Garnizoanei, a dat citire ordinului ministrului Apărării Naționale:

„La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Cu același prilej, au fost organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina. La Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, a avut loc ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad”, a specificat lt col Sorin Avram.

DSC_1246

În fața statuii generalului Ioan Dragalina a avut loc un ceremonial religios după care au fost depuse coroane de flori din partea reprezentanților Armatei, Poliției, Jandarmeriei, veteranilor de război, unităților de învățământ, spitalului și partidelor politice.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/