Peste 200 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții Covid-19 vor fi deschise în România. Harta va fi disponibilă în această săptămână, au anunțat marți autoritățile. Centrul de evaluare din Timișoara a fost dat ca exemplu de bune practici.
În jur de 230 de centre vor fi deschise în valul cinci al pandemiei, cu scopul de a scădea presiunea de pe unitățile de primiri urgențe. Ele vor fi destinate persoanele cu forme ușoare și medii de boală, iar cei care dezvoltă forme severe vor ajunge la UPU.
„Deja avem peste 15 persoane care vin zilnic. La ritmul la care crește, aproape că se dublează de la o zi la alta, astfel că și acest centru va funcționa la capacitate maximă. Se vor forma centre de evaluare exact pe procedura și protocolul centrului de Timișoara, care este un model de bune practici medicale. Și care a fost luat ca exemplu. Pentru că nici noi nu vom putea face față numărului mare de cazuri, e vorba ca în județul Timiș să se mai înființeze încă patru, cinci, pe lângă spitale, în policlinici, în ambulatorii unde nu trebuie să existe medici specialiști. Aici județul Timiș are un atu. Dacă se dorește, există posibilitatea să se acceseze platforma Pandemic Controller, ca prin aceasta să fie oferite recomandări pentru persoanele care nu au atâta experiență în domeniu. Și iată că încercăm să ținem totul sub control. Să contribuim cât putem de mult la salvarea vieților”, a spus medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Harta interactivă a centrelor va include și centrele de testare Covid-19 din cabinetele medicilor de familie care vor încheia contracte cu CNAS pentru acest serviciu.