3 milioane de lei, bani pentru proiectele propuse de timișoreni pentru dezvoltarea orașului

foto timisoara de sus

Pentru prima oară în istoria orașului, Timișoara are un capitol din bugetul local care va fi propus de către cetățeni. În total, Primăria Timișoara a alocat pentru acest an o sumă de trei milioane lei, iar fiecare proiect propus de locuitori poate primi cel mult 400.000 lei.

După Consiliul Județean Timiș, și Primăria Timișoara a decis ca o parte din bugetul orașului să fie cheltuită în funcție de ce își doresc locuitorii. Astfel, marți seara, în ședința Consiliului Local Timișoara, a fost votat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea campaniei de buget participativ „Timișoara Decide!”.

Bugetul participativ este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare. De aceea, în competiția pentru cele trei milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus. Primul buget participativ al Timișoarei este elaborat de către cetățeni încă din etapa regulamentului de desfășurare, la care au lucrat, împreună, angajați ai Primăriei Timișoara, consilieri locali și timișoreni care au transmis propuneri de îmbunătățire”, a informat Primăria Timișoara.

Potrivit reprezentanților instituției, elaborarea bugetului participativ al Timișoarei se va desfășura după un calendar bine stabilit. Astfel, în lunile ianuarie – februarie cetățenii vor fi informați și formați pentru bugetul participativ, în martie vor fi adunate propunerile de proiecte, va fi verificată eligibilitatea lor, iar apoi vor fi centralizate în „Lista generală de propuneri”. În lunile aprilie și mai va fi realizată analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile, urmată de publicarea listei cu proiectele care se califică pentru etapa de votare.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Primirea și soluționarea contestațiilor se va realiza între 01 – 20 iunie, proiectele vor fi votate între 20 iunie și 20iulie, iar lista cu proiectele câștigătoare va fi publicată pe 25 iulie. Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe cinci domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital.

Timișoara este tradițional un oraș al oamenilor cu inițiativă, pe care dorim să-i stimulăm să se implice în administrarea comunității, să ne fie parteneri la elaborarea unui buget local conform nevoilor și viselor lor. Bugetul participativ deleagă putere către cetățeni și aceasta este viziunea mea despre cum ar trebui să ducem mai departe orașul, spre ceea ce ne dorim să fie, împreună, noi, Primăria, și timișorenii. Prin hotărârea Consiliului Local de astăzi Timișoara va avea un capitol de buget realizat și votat de timișoreni și acest lucru se va întâmpla în fiecare an de acum înainte, în mandatul meu”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/