Centrul civic al Lugojului rămâne spart! Un an în varianta cea mai optimistă

centru lugoj

Lucrările și soluțiile prevăzute la proiectul de reabilitare a centrului Lugojului, tronsonul I din strada Mocioni, urmează să fie modificate, după rezilierea contractului cu firma Eldiclau din Craiova. Așadar, până la finalizare… răbdare și tutun!

Administrația locală a anunțat că a cerut o reproiectare pentru zona dintre Ceasul Electric și strada Bucegi, pentru a se găsi o nouă soluție tehnică și arhitecturală. Ca noutate, executivul local vrea să schimbe viziunea de ansamblu în ceea ce privește amenajarea întregii zone centrale a orașului, în care să fie incluse platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și strada Nicolae Bălcescu.

„La proiectul de reabilitare a centrului, din partea germană a orașului, început în august 2020, vor fi aduse câteva modificări. Contractul cu firma care a câștigat lucrarea a fost reziliat și am cerut o reproiectare, pentru că intenționăm să integrăm și platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, din vecinătate într-un proiect unitar, mai amplu, care credem că ar fi mai potrivit. Pentru a putea îndeplini acest obiectiv de investiții am trimis o solicitare către Guvernul României prin care am cerut să fie transferat platoul la primărie. Va trebui să avem o variantă unitară care să integreze cumva ambele zone: tronsonul I din strada Mocioni și platoul Sindicatelor. De asemenea, în cadrul lucrărilor de reabilitare din centru vom cuprinde și Galeria ProArte, unde am reușit să refacem fațada, la nivel de tencuială, dar va trebui, în continuare, să avem un proiect pentru întreaga clădire și acoperiș”, a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Așadar, finalizarea lucrărilor de reabilitare a zonei centrale se amână pentru un termen necunoscut. Lucrările la proiectul a cărui inaugurare a fost promisă pentru decembrie anul trecut au fost abandonate după alegerile locale din septembrie 2020. Situația s-a complicat odată cu schimbarea administrației locale, care a decis să refacă și infrastructura de utilități din subteran (apă, canal, alimentare cu gaze) plus introducerea cablurilor electrice și de date sub viitorul pavaj, acestea nefiind luate în calcul în proiectul inițial.

Un an de pauză

De la oprirea lucrărilor și până acum nu s-a mișcat nimic în zonă, nici măcar la proiectul de coborâre la o adâncime de siguranță a conductei de alimentare cu gaze, pentru care s-a așteptat avizul legal aproape un an. Aceeași situație este și la cele două conducte de apă anunțate pentru a fi introduse pe sectorul propus pentru reabilitare și a branșamentelor aferente, lucrările fiind repartizate Societății de apă-canal Meridian 22. „Lucrările urmează să fie executate atât la gaz, apă, cabluri de date și energie electrică, dar cel mai probabil anul viitor. Au fost întârzieri din diferite motive de legalitate în special, pentru că am dorit să punem la punct toată documentația și avizele necesare pentru lucrările ce vor urma”, a explicat Claudiu Buciu. Proiectul care prevede mutarea cablurilor de date în subteran prevede o zonă extinsă ce va cuprinde și străzile din apropiere Nicolae Bălcescu și Cuza Vodă. Costurile inițiale pentru reabilitarea doar a tronsonului I din strada Mocioni, între Ceasul Electric și Hotel Dacia au fost date de firma câștigătoare la valoarea de 6,5 milioane de lei.

Toamna anului viitor reîncep lucrările

Ca urmare a deciziei de extindere a proiectului, sumele vor trebui suplimentate substanțial în anul sau anii următori necesari lucrărilor. Municipalitatea va reface proiectarea zonei, care va dura șase luni, apoi va urma o licitație, astfel că în toamna anului viitor cel mai probabil, dacă nu vor exista probleme la licitație, vor reîncepe lucrările.

Centrul civic lugojean, între fosta cofetărie Liliacul și magazinul de produse electrice, electronice și electrocasnice, a fost inaugurat în anul 1995, pavajul fiind executat pe plan local și amenajat de SC Edilco SA.