Comunicarea deficitară este o problemă nu doar în viața de zi cu zi, ci și în administrație. Așa se face că Primăria Reșița și Consiliului Județean Caraș-Severin, deși atât de apropiate ca și amplasare, n-au reușit să se înțeleagă asupra unui mega proiect care ar urma să fie pus în picioare la Reșița.
În luna martie a acestui an, Primăria Reșița s-a arătat interesată de preluarea fostei unități militare, aflată, în mare parte, în administrarea Consiliului Județean. Probleme ar fi acolo doar cu porțiuni din terenul de sub construcție, pe care Consiliul Județean nu ar fi intabulat. La mijlocul lunii, așadar, a fost transmisă o solicitare scrisă către Palatul Administrativ, însă fără să se specifice că, de fapt, Primăria intenționează să preia clădirea cu un scop nobil și important pentru regiune: amenajarea unui centru pentru copiii cu probleme (autism, sindrom Down). La acea dată, într-o ședință de Consiliu Județean, solicitarea municipalității a fost atinsă fugitiv la punctul „Diverse”, președintele Silviu Hurduzeu rezumându-se la a spune că va discuta cu primarul Nelu Popa despre intențiile Primăriei Reșița care, la acea vreme, dorea și preluarea căminului pentru persoane vârstnice.
De atunci și până acum au trecut mai bine de 5 luni fără ca reprezentanții celor două instituții administrative să fi purtat vreo discuție. Cel puțin, asta reiese din afirmațiile lui Silviu Hurduzeu, care spunea, la finalul lunii august, că nu are cunoștințe despre intenția Primăriei Reșița de a transforma unitatea militară într-un centru regional de tratament pentru copii. Ba mai mult, președintele Consiliului Județean nu pare ușor de înduplecat atunci când vine vorba despre cedarea clădirilor aflate în patrimoniul forului pe care îl reprezintă.
„În acea solicitare, pe care am primit-o de la Primăria Reșița, nu era specificat pentru ce se dorește a fi primit acest spațiu, însă totuși, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean și consilier județean, datoria mea și jurământul pe care l-am depus în fața cetățenilor județului Caraș-Severin este să apăr și patrimoniul pe care îl are județul. Ar fi extraordinar de simplu să dau tot ce are județul Caraș-Severin la alte UAT-uri sau la alte instituții și atunci nu cred că și-ar mai avea rostul acestă instituție. Dacă Primăria Reșița dorește ca acolo să construiască ceva pentru cetățenii Reșiței, pentru cetățenii județului Caraș-Severin, evident că suntem dispuși de a discuta o formă de parteneriat, o formă de colaborare, însă astfel de solicitări… Aș vrea să considerați că aveți o avere și cineva vine și v-o solicită, să-i dați un imobil. Nu știu dacă procedați în consecință pe o simplă solicitare, dar, repet, suntem deschiși la orice formă de colaborare pentru cetățenii municipiului Reșița și ai județului Caraș-Severin”.
Ideea Primăriei Reșița referitoare la amenajarea centrului a ieșit la iveală prin vocea lui Ioan Cojocariu, liderul liberalilor din Consiliul Județean. Acesta a anunțat că Grupul PNL nu va vota un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prin care o parte a unității militare ar fi trebuit să fie acordată Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru amenajarea unei arhive, dar nici o altă hotărâre prin care un spațiu de 407 mp din unitatea militară să fie scos la licitație publică în vederea închirierii. Cum cele două proiecte sunt patrimoniale, ele aveau nevoie de două treimi din voturile consilierilor județeni pentru a trece, așa că ambele au picat.
Rămâne de văzut când vor reuși reprezentanții celor două instituții din centrul Reșiței să se pună la aceeași masă și să stabilească ce e de făcut în privința unității militare. Deocamdată, au trecut doar 5 luni de la primele încercări…