Primarul Felix Borcean dă dreptate PARŢIAL senatorului Marcel Vela! Nu era MOMENTUL pentru un credit-povară!

Primarul Felix Borcean a dorit să vină cu precizări legate de intenția de a accesa un credit pentru reabilitarea mai multor străzi din municipiul Caransebeș, proiect refuzat și de o parte din consilierii locali liberali. Borcean menționează că în interviul acordat de senatorul Marcel Vela în redacția Express de Banat, cu privire la credit, a văzut o latură care poate părea adevărată, dacă nu se cunoaște realitatea.

În proiectul privind accesarea creditului erau niște sume și niște durate de timp, doar că acele sume nu erau neapărat cele pe care Primăria Caransebeș le-ar fi accesat, explică Borcean.

„Noi am pus 2 milioane de euro ca să înțelegeți un calcul. Străzile pe care le-am făcut acum ne-au costat 420.000 de lei, adică mai puțin de 100.000 de euro. Noi am cerut în acel proiect de hotărâre 2 milioane de euro. Acum cred că cu 2 milioane de euro asfaltam nu doar cele 9 drumuri cum se afirmă și cum era prevăzut în acel plan, iar acele 9 drumuri nu reprezintă 5% din trama stradală a Caransebeșului (Marcel Vela declarase că reprezintă 5% din numărul de drumuri din Caransebeş, n.r.), ci reprezintă circa 20%. Vreau ca lumea să înțeleagă foarte bine realitatea, nu contest ceea ce a afirmat dl Vela, că e o povară acest credit… Da, poate fi o povară dacă accesam 2 milioane de euro și pe 20 de ani, dar, cu siguranță, la o eventuală licitație pentru asfaltarea acestor drumuri sumele ar fi scăzut și, evident, și durata de achitare a creditului ar fi scăzut proporțional și cred eu că din 2 milioane de euro chiar asfaltam jumătate din Caransebeș, văzând costurile asfaltărilor recente de la buget”, ne-a declarat Felix Borcean.

Menționăm că senatorul Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin, a declarat în redacția Express de Banat că acel credit nu trebuie accesat din mai multe motive și că majoritatea consilierilor locali nu cunoșteau cifrele acelui credit la discuția avută înainte de ședința de Consiliu Local în care proiectul de hotărâre avea să pice la vot.

„Caransebeșul are 12 miliarde de lei vechi fond anual de investiții, or dacă se lua creditul pentru gaz și pentru reabilitare fațadă Liceu Pedagogic, probabil 2 miliarde vechi se duceau la rata acelui credit. Şi atunci, cu creditul pentru străzi, în valoare de 98 de miliarde lei vechi pentru 9 străzi, și rata la bancă ar fi de 6 miliarde pe an timp de 20 de ani. Deci, din bugetul de investiții de 12 miliarde de lei anual, 2 miliarde se duc la creditul cu gazul și liceul, lucru cu care sunt de acord, și 6 miliarde se duc la creditul pentru străzi, lucru pentru care, ca simplu cetățean, aș fi revoltat, pentru că întreb cât ar mai rămâne pentru investiții pe an? 4 miliarde de lei vechi?! Eu am spus să facă dezbatere publică să știe tot orașul ce se întâmplă”, a declarat Marcel Vela pentru Express de Banat.

Senatorul a menționat că, în opinia lui, de cetățean, nu era momentul pentru un asemenea credit care ar afecta jumătate din bugetul anual de investiții pentru următorii 20 de ani.

În replică, primarul Borcean spune că, dacă ar fi să facă o radiografie completă, situația este diferită și de cea prezentată de el la acel moment în Consiliul Local și de cea prezentată de președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela. Felix Borcean recunoaște că a avut în prealabil o discuție privată cu Marcel Vela pe această temă, iar senatorul nu a fost nici atunci prea încântat.

„Nu a fost de acord, nu a fost deschis, a spus: «Eu nu aș face așa!». Dar asta nu înseamnă că dai cu pumnul în masă și spui «Nu faci așa!», este discutabil. Și mai e un aspect: acel credit putea fi aprobat de consiliu, dar la modul cum s-a schimbat situația în ultimul timp cu rectificări de la Guvern care sunt la orizont, păi nu eram nebun să iau un credit de 2 milioane de euro! Şi eu sunt conștient că un astfel de credit chiar era o povară! Deci era vorba doar de a fi aprobat, ce ar fi urmat după aceea puteam să mai discutăm. Doar că era elegant pentru partid să votăm toți, era liniște în partid”, spune Felix Borcean, care, în parte, dă dreptate senatorului Marcel Vela că nu era momentul.