Centrele de carantină, o povară bugetară enormă! Cazarea la hotel timp de două săptămâni, un „sejur” inevitabil?!

Centrele de carantină, în care fiecare persoană venită din zone de risc trebuie să stea câte două săptămâni, reprezintă o povară enormă pentru bugetul de stat. Costurile pentru 13 nopți de cazare se apropie de 1.000 de euro/persoană! În Caraș-Severin există două astfel de centre: unul la Herculane și cel de-al doilea, deschis în urmă cu o săptămână la Caransebeș.

O cazare de 13 nopți, cu 3 mese pe zi nu este la îndemâna oricui. La o medie indulgentă de 250 lei/noapte (care de obicei include doar micul dejun) costul sejurului sare de 3.000 de lei. Cum în Caraș-Severin există chiar și acum circa 300 de persoane în centrele de carantină (fără să includem aici persoanele care au scăpat de această măsură în ultimele două luni, pentru că altfel ne-am apropia de 2.000 de oameni), este lesne de înțeles că nu vorbim de cheltuieli minore. Cu atât mai mult că pentru cei carantinați, pe lângă cazare și mâncare, se asigură și produse de igienă, pijamale și papuci de schimb.

Problema este că numărul celor carantinați scade doar pe perioade scurte. Prefectul Cristian Gâfu a vorbit despre aspectele îngrijorătoare înregistrate chiar în weekendul când s-a decis deschiderea unui nou centru de carantinare în județ. „De duminică-seară (n.r. din 3 mai) mai avem un spațiu la Caransebeș pentru că e trist, dar ce vreți să vă spun? Că vineri, sâmbătă, duminică, nejustificat, din punctul meu de vedere, au mai sosit în județ aproximativ 100 de persoane care au fost carantinate? În timpul săptămânii, în 36 de ore, au venit circa 25 de persoane. Din punctul meu de vedere, nu se explică!”

Nu doar cazarea persoanelor în sine este costisitoare, ci și dezinfectarea camerelor în care au stat. Eliberarea unui spațiu și ocuparea lui de un alt carantinat presupune soluții de dezinfecție și un personal care să se ocupe de acest aspect. „După 14 zile, locurile se eliberează. Dar nu vine unul, pleacă altul. Acel spațiu trebuie dezinfectat, trebuie să treacă cel puțin 3-4 ore ca să intre personalul din locația respectivă să spele geamurile și să schimbe lenjeria. Durează undeva între 12 și 24 de ore.”, a explicat prefectul Gâfu.

Necesitatea deschiderii unui nou centru în Caraș-Severin a venit ca urmare a creșterii numărului de persoane care vin în județ din zone de risc. În plus, există cazuri când camere de două persoane sunt ocupate de un singur om. „În majoritatea spațiilor sunt două sau trei persoane în cameră. Dar ei vin până la granița interioară a Ungariei, înainte de a trece în România, cu mijloace de transport mai multe persoane. Dar când sunt preluați, vin individual. Dacă sunt membri de familie, evident că îi băgăm doi într-o cameră sau trei într-o cameră. Pentru că nu putem încărca nici bugetul de stat la nesfârșit. Dar dacă nu sunt membri de familie, suntem nevoiți ca o cameră de două persoane să fie ocupată doar de o persoană. De aceea am avut posibilitatea într-o locație de a caza 350 de persoane și să fie cazate numai 250 de persoane.”, a mai spus prefectul Gâfu.

O variantă mult mai ieftină ar fi testarea persoanelor imediat ce au fost carantinate și plasarea lor în izolare la domiciliu odată ce rezultatul testului este negativ. Și dacă s-ar aștepta două rezultate negative, tot n-ar fi nevoie de 14 zile de cazare. Până acum însă autoritățile române nu au luat în calcul aceste variante, preferând să împovăreze bugetul de stat și să stârnească nemulțumirea celor care stau într-o cameră de hotel, închiși cu cheia, timp de două săptămâni, fără să știe măcar dacă au fost infectați.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/