Centre de permanență la Anina și Caransebeș! Urmează Băile Herculane, Oravița și Moldova Nouă?

După încercări repetate de a asigura asistență medicală permanentă la Anina, s-a găsit soluția. Șase medici de familie s-au îndurat de miile de locuitori din oraș care erau nevoiți să aștepte ambulanța de la zeci de kilometri în cazul în care se aflau într-o stare de urgență. Pe lângă Anina, și Caransebeșul va avea un centru de permanență, însă directorul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin are și alte planuri.

6 medici de familie la Anina și alți 5 la Caransebeș vor asigura asistență medicală permanentă atât pentru pacienții din cele două orașe, cât și pentru oamenii din localitățile învecinate. Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin anunță că centrele de permanență își vor începe activitatea în 1 februarie.

Problema cea mai mare era la Anina, acolo unde miile de locuitori puteau beneficia doar de serviciile celor 3 medici de familie, însă cabinetele acestora nu erau deschise non-stop. Așa că, în cazul în care aveau nevoie de o consultație seara sau noaptea, oamenii erau nevoiți să plece cu mașinile proprii spre Reșița sau Bozovici sau să sune la 112 și să aștepte o ambulanță.

„Pe o rază de aproape 60 de kilometri nu era niciun punct medical, iar orașul are cam 8.000 de locuitori. De la Bozovici până la Reșița nu era nimic, cu excepția celor 3 medici de familie de la Anina. Practic, după ce medicii de familie își terminau programul, nu mai exista asistență medicală, decât dacă oamenii apelau la Ambulanță. Acum va fi asistență de la terminarea programului, până a doua zi dimineață la ora 8.00”, ne-a explicat Dan Miloș, directorul DSP Caraș-Severin. Centrul de la Anina va avea următoarea componență: dr. Gheorghe Jenar (SC Sana Med Prest 2000 SRL), dr. Ecaterina Pavel (SC Grubisici SRL), dr. Emil Bunda (SC Cabinet medical dr. Bunda SRL), dr. Nicu Bratosin (SC Bratosin Med SRL), dr. Anda Teodora Gușcă ( CMI Gușcă Anda), dr. Emanuel Cristian Fileri (CMI dr. Emanuel Cristian Fileri). Coordonatorul Centrului de Permanență este, conform convenției de asociere a medicilor, dr. Gheorghe Jenar.

Din fericire, la Caransebeș situația nu era la fel de gravă, aici fiind funcțional Spitalul Municipal de Urgență. Însă, pentru a filtra cazurile mai ușoare, pentru a slăbi presiunea pe Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, dar și pe medicii specialiști care de regulă sunt asaltați de cazuri ce nu sunt neapărat de competența lor, DSP a decis deschiderea unui centru de permanență, de îndată ce au existat 5 medici de familie dispuși să se asocieze. „La Caransebeș există spital de urgență, dar nu toți oamenii merg acolo. Oamenii merg pe principiul «am doctorul meu, nu mă duc la Urgențe». Centrul a fost deschis mai mult pentru localitățile învecinate: Zervești, Iaz, satele învecinate. Deși era mai oportun să plasăm centrul în zona rurală, nu am avut locație, așa că am deschis centrul în locația doctoriței Șușoi”, ne-a explicat Dan Miloș. Permanența la centrul din Caransebeș va fi asigurată, prin rotație, de următorii medici de familie: dr. Viviana Șușoi (CMI Medicină de Familie Betania Pro Medical), dr. Ion Iustinian Popovici (CMT dr. Popovici Ion), dr. Dorina Lungu (CMI Medicină de familie dr. Lungu Dorina), dr. Mirela Carmen Stănescu (CMI Almed dr. Stănescu Mirela), dr. Nicoleta Diana Răduța (CMI Medicină generală dr. Iliuș). Centrul de Permanență Caransebeș va fii coordonat de dr. Viviana Șușoi.

În acest moment există asemenea centre la Constantin Daicoviciu, Bocșa, Bozovici și Soceni, urmând ca din 1 februarie să fie funcționale și cele din Anina și Caransebeș. Directorul DSP are însă planuri mari, a căror realizare ar însemna o gură de aer vitală pentru mii de cărășeni. „Dacă o să mai rămân în funcție, intenția mea este de a deschide noi centre de permanență. Vreau în zona Oravița – Moldova Nouă, dar să văd dacă vor medicii de familie, că nu am cum să îi forțez. Vreau și la Herculane. Am vorbit cu doctorul Ionescu de acolo, dar nu a reușit încă să aducă medici. Acolo sunt medici suficienți care se pot constitui într-o asociere pentru deschiderea unui centru, dar nu se înhamă. Nu există nicio cale legală prin care medicii de familie să poată fi obligați să se asocieze, e un act de voință”, ne-a mărturisit Dan Miloș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/