Reșițeanul Ianoș Krcsmar are 102 ani și s-a născut în orașul de pe Bârzava. Provine dintr-o familie mixtă, germano-slovacă și a fost deportat ani buni. Deși a avut ocazia să se stabilească definitiv în Gemania, centenarul a refuzat, dintr-un patriotism pe care și-l explică cu greu la vârsta sa. Ține la tradiții, iar familiaritatea locului în care s-a născut îl farmecă și acum.
Ianoș Krcsmar este ultimul reșițean în viață care a trăit pe propria piele Marea Unire de la 1918. Deși nu își amintește multe lucruri, pentru că avea doar 9 ani în 1918, povestește că extazul mulțimii i-a rămas întipărit în minte. A prins marele eveniment la Reșița. „A fost ceva extraordinar, oamenii se bucurau pe stradă, dar greutățile prin care treceam la vremea respectivă și situația mea familială au obturat bucuria mamei mele. Asta pentru că a muncit și ne-a crescut singură. Tatăl meu a fost luat prizonier în 1914 și până în 1920”, își amintește bătrânul.
Mama centenarului a lucrat în uzină, cot la cot cu bărbații și muncea câte 12 ore pe zi. „Momentul Unirii a fost neașteptat! Ne-a luat prin surprindere”, spune cel mai în vârstă reșițean, care deși a trăit Unirea, povestește că greutățile nu i-au ocolit familia în anii care au urmat. „Ulterior, am urmat școala, am fost deportat în URSS, în 1932 am făcut stagiul militar, iar din 1934 am lucrat în uzină, ca lăcătuș, la Fabrica de Locomotive”, spune Ianoș Krcsmar. Centenarul a vizitat Germania de câteva ori, însă nu a luat niciodată în calcul să se stabilească acolo. „Aici a fost sufletul meu, aici m-am născut, aici am crescut. Nu am vrut să stau acolo. Îmi place viața de aici. Îmi plăcea și viața Reșiței din anii 1900. Jidani, nemți, slovaci, toți am crescut pe strada asta și am trăit împreună. Nu ne-a lipsit nimic. Pot spune că, acum, Reșița s-a dezvoltat. Diferența dintre orașul de atunci și cel de acum sunt oamenii. Atunci, trăiam ca o familie, însă acum este vorba despre o răutate pe care o manifestă oamenii”, spune centenarul. „Înainte, cunoșteam toată strada, acum nu mai știu cine sunt vecinii mei. În ciuda acestui fapt, țin de tradiții. Am ajuns la cea de a treia generație care locuiește aici, dar și sărbătorile catolice și cele ortodoxe le marcăm în egală măsură”, spune bătrânul.
Cum își ocupă timpul liber
Energic din fire, cel mai în vârstă reșițean povestește că nu poate să stea locului. „Azi dimineață am curățat drumul din fața casei, de zăpadă. Vara, îmi fac de lucru în grădină. Petrec ore în șir muncind și îmi face plăcere. În plus, am un nepot, pe care îl ajut să își facă temele”, spune Ianoș Krcsmar.