Cenaclul literar „La Poșmândre”, reînființat după aproape două decenii!

casa george suru caransebes
po 1000x100px (3)

Municipiul de pe Timiș și Sebeș a găzduit, la sfârșitul săptămânii, un eveniment dedicat iubitorilor de poezie în grai bănățean. Este vorba despre reînființarea cenaclului literar „La Poșmândre”, pe lângă Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, care își propune astfel promovarea graiului și a valorilor tradiționale bănățene.

Propunerea reînființării cenaclului „La Poșmândre” a venit din partea city-managerului municipiului Caransebeș, Florin Bogdea, fost membru al cenaclului și secretar al Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean.

„Făcând parte pe vremuri din acest cenaclu, mi-am dorit să-l readuc la viață, dacă pot spune așa, astfel că am împărtășit această propunere la Episcopie, cu prilejul Festivalului «Credință și Lumină», unde a fost prezent și domnul Dan Liuț, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, precum și domnul Ioan Cojocariu, managerul Casei de Cultură «George Suru», și iată că am reușit treaba asta. Cenaclul a funcționat în Caransebeș încă din anul 1998, a fost un cenaclu radiofonic, care a dispărut odată cu desființarea Radio 11 Plus din Caransebeș, undeva prin anul 2004.”, ne-a declarat Florin Bogdea, city managerul Caransebeșului.

1000x100 casa brutarului

Membrii cenaclului își propun ca, începând de anul viitor, să se reîntâlnească de două ori pe lună și să revitalizeze Festivalul „Nichifor Mihuța”, dar și să atragă cât mai mulți scriitori în grai bănățean.

„Dorim să facem înregistrări, să facem un Facebook al cenaclului, pe care să punem înregistrările, să mergem la emisiuni, să scoatem o revistă sau un ziar de poezie în grai «La Poșmândre». Dorim, de asemenea, să revitalizăm Festivalul «Nichifor Mihuța» din cadrul Casei de Cultură și să-l facem în cadrul Cenaclului «La Poșmândre». Pe lângă toate aceste obiective ne dorim atragerea unui număr cât mai mare de scriitori în grai bănățean și implicarea copiilor și elevilor care recită sau creează în grai bănățean.”, a mai spus Florin Bogdea.