În zilele noastre activitățile fizice joacă un rol cheie în viața fiecărei persoane, fie că acestea sunt întreprinse în mod voit sau nu. Cu toate că majoritatea ocupațiilor implică un mod de viață sedentar, există foarte mulți iubitori de sport. Pentru a avea parte de adevărate beneficii pentru sănătate și chiar pentru a duce la creșterea duratei de viață nu este neapărat nevoie de practicarea unui anumit sport la nivel profesionist, lucru mai puțin înțeles de toată lumea. Uneori mersul pe jos este mai mult decât suficient.
Printre avantajele societății moderne se numără și posibilitatea de a lua parte la tot felul de clase și activități sportive în cadrul diferitelor săli de sport dotate cu echipamente performante și personal calificat. Există multe sporturi practicate și iubite la nivel mondial. Printre acestea se numără fotbalul, handbalul, baschetul, tenisul, înotul, dansul, golful sau tenisul de masă. De asemenea, este bine de știut că unele dintre aceste activități fizice au o vechime de câteva sute de ani, fiind răspândite peste tot în lume datorită beneficiilor reale pe care le-au adus în viața atâtor generații.
Importanța sporturilor
Nu există îndoială asupra faptului că orice tip de activitate fizică aduce nenumărate beneficii pentru viața oricărui individ. În primul rând este important de menționat că sportul practicat în mod regulat nu este doar un mijloc de a te menține în formă, ci și o metodă excelentă de a-ți menține sănătatea organelor interne, de a-ți întări musculatura și sistemul osos, dar și de a reduce efectele mai puțin dorite ale stresului cotidian. Cercetătorii au dovedit chiar că întreprinderea unei activități fizice în mod repetat duce la eliberarea moleculelor fericirii (endorfine), motiv pentru care cei ce practică orice tip de sport tind să aibă o viață mai fericită și un tonus excelent.
Efortul fizic are capacitatea de a menține greutatea sub control, lucru extrem de important în funcționarea inimii și a celorlalte organe interne. În plus, somnul devine mult mai odihnitor, sângele este pus în mișcare, crește stima de sine și viața devine mult mai dinamică.
Scurt istoric al sporturilor
Pentru a înțelege mai bine care sunt cele mai populare sporturi în lume și cum au ajuns acestea să devină atât de bine cunoscute la nivel mondial este necesară o scurtă trecere în revistă a felului în care primele activități fizice au apărut. Se poate spune că omul primitiv a avut un aport destul de mare în ceea ce privește activitățile fizice atât de bine cunoscute zilelor noastre. Locuitorii Egiptului practicau la acea vreme un joc de bowling care este foarte similar versiunii cunoscute în prezent. O altă activitate la fel de iubită la acea vreme consta în „aruncarea bețelor”, exercițiu care poate fi asociat cu actualul joc de domino.
Cu toate acestea, un moment istoric în apariția și răspândirea celor mai importante sporturi a reprezentat descoperirea mingii. Toată lumea este conștientă de faptul că maimuțele aruncă cu fructe rotunde sau pietre, așa că este destul de dificil de stabilit momentul în care nu a fost cunoscut acest obiect. Totuși, odată cu trecerea timpului mingea a trecut de la un obiect de lemn sculptat ușor la câteva fâșii de piele cusute împreună.
Dezvoltarea și răspândirea sporturilor
Conceptul de sport a fost apreciat încă din cele mai vechi timpuri, dar nu multă lume este familiarizată cu felul în care activitățile fizice și-au câștigat popularitatea în toate colțurile lumii. Primii sportivi aveau menirea de a-i distra pe cei care îi urmăreau. Așadar, la acea vreme nu oricine avea acces la aceste activități, ci doar cei care erau privilegiați. Mai târziu, prin secolul XIX, Thomas Arnold a definit sportul ca fiind o competiție ludică perfectă pentru divertisment, dezvoltare fizică și morală. Totodată, Jocurile Olimpice desfășurate în Grecia ofereau posibilitatea urmăririi celor mai pregătiți atleți în diverse întreceri.
Un lucru este cert, sportul s-a dezvoltat rapid în toată lumea. Unul dintre factorii care au facilitat acest proces a fost accesibilitatea, activitățile fizice adresându-se oamenilor făcând parte din diferite clase sociale și cu diferite abilități fizice.
Cele mai apreciate sporturi de echipă
Sporturile de echipă se bucură de o popularitate foarte mare pe tot mapamondul. Un prim exemplu este fotbalul, care a fost descoperit de englezi, fiind considerat la ora actuală sport național în peste 93 de țări. Federația Internațională de Fotbal Asociație cunoscută și sub numele de FIFA cuprinde 208 țări membre, iar cel mai bogat club din lume este Manchester United. Un eveniment care îi ține pe toți suporterii cu sufletul de la gură este Cupa Mondială, competiție care a fost urmărită în anul 2006 de peste 700 milioane de telespectatori.
Câteva alte exemple la fel de relevante sunt cricket-ul, baschetul, baseball-ul sau rugby. Cu toate că acest lucru nu este atât de cunoscut tuturor, cricket-ul are o popularitate foarte mare în lume, existând chiar și o zi internațională când este serbat. Sportul care este considerat că aparține aristocrației engleze este răspândit în Marea Britanie, Africa de Sud, Kenya, Noua Zeelandă și Afghanistan.
Activități fizice individuale
Pe de altă parte, sporturile individuale sunt și ele foarte apreciate și răspândite în toată lumea. Chiar dacă nu necesită o strategie de echipă, jucătorul este nevoit să-și învingă adversarul cu propriile forțe. „Sportul alb”, așa cum este supranumit tenisul, se bucură de o popularitate foarte mare în zilele noastre. Această activitate a apărut în urmă cu un secol, deși își are originile încă din secolul XIV, când o serie de călugări europeni au jucat acest joc, având ca principal scop, divertismentul. Mai apoi s-a răspândit în Franța, fiind adoptat de familia regală. O altă curiozitate este faptul că în anul 1877 a avut loc primul campionat de la Wimbledon.
Golful este un sport individual care are o istorie oarecum controversată, originile sale fiind îndelung dezbătute. Un lucru cert este faptul că golful s-a dezvoltat în Scoția în perioada Evului Mediu. Terenurile nu au avut mereu 18 găuri, pasiunea față de acest joc făcând ca regulile să se schimbe puțin de-a lungul timpului.
Sporturi ale minții
Încă din cele mai vechi timpuri, sporturile au jucat un rol important în societate datorită faptului că ideea de competiție face parte dintre instinctele primare ale omului. Jocurile sunt bazate în general pe competitivitate, urmărirea regulilor, formarea tacticilor în echipă sau în mod individual și, bineînțeles, urmărirea scopului propus. În lume există multe sporturi cu care oameni sunt familiarizați. Printre acestea se numără tenisul, baschetul, handbalul, voleiul sau înotul. În timp ce aceste activități fizice sunt un mod bun de a te menține în formă, de a socializa și de a menține un echilibru bun în viață, este bine de știut că uneori practicarea sporturilor minții este la fel de benefică. Cu toate că nu este necesară pregătirea fizică, este nevoie de multă concentrare și o intuiție bună. Datorită dezvoltării tehnologiei, oamenii pot să joace poker online pentru a-și îmbunătăți concentrarea și memoria.
De asemenea, șahul este una dintre cele mai vechi activități educative. Această activitate îi ajută pe participanți să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă, să-și consolideze spiritul competitiv și să gândească foarte bine jocul pentru a ajunge la victoria mult dorită.
Alegerea activității fizice potrivite
De cele mai multe ori alegerea activității fizice potrivite reprezintă o adevărată provocare. Este bine de știut că sportul trebuie să producă plăcere și nu stres sau oboseală. Așadar, mersul la sală după o zi încărcată nu este mereu cea mai bună alegere, asta dacă activitățile fizice întreprinse sunt foarte solicitante. Mersul cu bicicleta, urcatul scărilor, o scurtă plimbare prin natură, mersul pe jos, dansul sau înotul amator sunt mici activități care aduc rezultate pe termen lung. Dacă există o anumită pasiune pentru un sport poate ar fi cazul să se ia o decizie în acest sens, nu neapărat pentru a ajunge un jucător profesionist, ci pentru a aduce câteva satisfacții personale. Indiferent de sportul ales, este bine de știut că există pasionați peste tot în lume, astfel încât găsirea unui partener pentru practicare nu este atât de dificilă.
Sporturile au reprezentat dintotdeauna o activitate plăcută și apreciată de toată lumea, mai ales datorită posibilității de dezvoltare a spiritului competitiv și a faptului că duc la destindere. Există o mulțime de sporturi în lume, atât de echipă cât și activități individuale, care sunt în continuă dezvoltare și expansiune. Poate în viitor felul în care unele activități sportive sunt practicate se va schimba datorită evoluției tehnologiei, dar asta nu înseamnă că sportul va fi mai puțin iubit.