Cel mai mare domeniu schiabil din România a primit penultimul „OK”! Pârtia de 7 kilometri de pe Semenic la Văliug, pe masa premierului Orban!

Proiectul comun al Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Reșița și Primăriei Văliug, privind amenajarea mai multor pârtii de schi, cu gondolă și toate cele necesare unei adevărate stațiuni montane, a primit ieri „verde” de la Agenția de Mediu Caraș-Severin, astfel că Hurduzeu, Popa și Blaga sunt cu câte o mână pe cele 30 de milioane de euro necesare investiției!

Pârtii care coboară de pe Semenic la Văliug și Gărâna, în primă fază, și până în zona Slatina-Timiș – Teregova, în cea de-a doua, telegondole și tunuri de zăpadă sunt investițiile cele mai importante incluse în proiect. Practic, Semenicul ar deveni cel mai mare domeniu schiabil din România. Îmbucurător este faptul că acest proiect, care ar schimba soarta Banatului de Munte, a fost sprijinit de toată lumea, indiferent de culoarea politică, inclusiv la nivel de Guvern. Ieri s-a făcut încă un pas, unul uriaș, după cum a explicat primarul Reșiței, Nelu Popa. „Am primit avizul final de la Agenția de Mediu legat de studiu de evaluare adecvată de mediu. Era ultimul document de care aveam nevoie înainte de a duce proiectul de hotărâre de schimb de terenuri la Guvern, la Ludovic Orban. Vom prelua acest document, trecem la Garda de Mediu, la Garda Forestieră, la Timișoara, să-l avizeze și ei și mergem la Ministerul Apelor și Pădurilor ca să dea drumul la proiect. Sper ca într-o lună, două să intre pe masa de lucru a Guvernului.”, a declarat Nelu Popa pentru expressdebanat.ro.

expresb 1000x100

Schimbul de terenuri despre care vorbește primarul Reșiței este un artificiu fără de care proiectul nu ar fi avut nicio șansă, un artificiu care ar putea fi patentat la nivel național, astfel încât turismul montan să aibă o șansă reală de dezvoltare. Domeniul schiabil e deținut în mare parte de Primăria Văliug și Romsilva, dar cum o primărie de comună nu are nicio șansă să acceseze proiecte mari, deoarece n-ar avea posibilitatea să susțină cofinanțarea, s-a făcut un schimb de terenuri cu Primăria Reșița. Același lucru se întâmplă și cu Romsilva. Astfel, greul cade pe Primăria Reșița. De câștigat are însă toată lumea, odată deschise pârtiile de 7 kilometri, în splendoarea Semenicului, turiștii urmând să ajungă în număr foarte mare în Banatul Montan.

1000 x 200 gif