Codul portocaliu care a amenințat județul Caraș-Severin a făcut ravagii în patrimoniul etnologic al Banatului. De această dată, gospodăriile oamenilor nu au fost afectate, însă trecutul cultural și istoric, da.
Cel mai întins complex mulinologic de pe continent, cel de la Rudăria, suferă din cauza precipitațiilor din aceste zile. Potrivit oficialilor din Primăria Eftimie Murgu, deși azi noapte a plouat mai puțin, fiecare obiectiv în parte este afectat. 20 ar putea rămâne nefuncționale, una este distrusă definitiv, iar alte două ar mai putea fi salvate, dar încă nu este certă situația.
„Este dezastruos ceea ce se întâmplă aici! O moară ar trebui reabilitată integral, două ar putea ajunge în situația de a fi demolate, pentru că nu mai pot fi salvate, iar restul sunt afectate, că s-au rupt toate barajele și nu mai funcționează. La fiecare obiectiv s-a construit câte un baraj care să ridice apa la 4 metri înălțime, astfel încât în cădere apa să poată învârti moara. Toate acestea au fost luate de ape, nici nu se mai cunosc că au fost vreodată acolo. Situația este deja cunoscută. Reprezentanții Apelor Române sunt aici”, a spus Ilie Imbrescu, primarul comunei Eftimie Murgu, pentru Express de Banat, în această dimineață. Edilul-șef spune că din 1955 nu a mai văzut astfel de inundații în localitate.
[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157647249845167″]
Trebuie să se intervină urgent!
Cei care inventariază și răspund de patrimoniul cultural al județului spun că ceea ce se întâmplă este extrem de grav, mai ales că în Caraș-Severin numărul obiectivelor cu istorie este tot mai mic.
„Orice monument etnologic trebuie salvat, pentru că în acești ultimi 25 de ani Banatul a suferit cele mai mari pierderi în domeniul patrimoniului cultural, la monumentele etnologice. Dacă în 1957, când s-a făcut ultimul recensământ al morilor din Banat, mai existau la nivelul provinciei circa 500, astăzi, când am făcut o evaluare pe teren în cadrul unui proiect transfrontalier, sunt mai puțin de 100 de mori. Este evident, în conjunctura asta, că se impune salvarea fiecărui monument. Pe de altă parte, complexul de la Rudăria deține o poziție absolut specială în cadrul patrimoniului etnologic prin unitate, varietate și vechime. O parte a morilor erau deja afectate, bunăoară, moara de la tunel, iar pe de altă parte este cel mai cunoscut complex mulinologic din România și poate din Europa. Ca atare, se impune salvarea morilor după retragerea apelor. Autoritățile locale, județene trebuie să intervină să salveze morile”, a declarat Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița.