Scandalos: instituțiile statului verifică brichetele, dar prea puțin carnea stricată!

Tematica de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor din Caraș-Severin stârnește nemulțumirea și atrage critici până la nivelul Prefecturii. Brichetele și produsele congelate cu etichete neconforme au fost controlate la sfârșitul verii, dar la un număr mic de agenți economici.

Nu toate informațiile făcute publice servesc interesului general al cărășenilor și nici nu scot în evidență problemele majore pe care consumatorii de produse și servicii le întâlnesc în cotidianul lor. Două rapoarte asupra unor acțiuni de verificare a comercianților cărășeni, efectuate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, au făcut obiectul discuțiilor din ședința Consiliului Consultativ pentru Protecția Consumatorilor: o sinteză privind conformitatea, modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă cogelată și o sinteză a acțiunilor de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea brichetelor.

Din documente reiese că au fost constatate abateri la produsele congelate precum carne, pește, legume, fructe, dar și înghețată, la 12 dintre cei 18 agenți economici verificați de comisari. 527 de kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, dintr-un total controlat de 702 kg. Au fost aplicate 7 amenzi contravenționale în valoare de 15000 de lei, completate de 5 avertismente pentru abateri mai mici. În cazul sancțiunilor cu amendă, abaterile au însemnat expunerea la vânzare a unor produse precum pulpele de pui la vrac, aripi de curcan, carne tocată, carne de pasăre fără etichetă de produs, fără elemente de identificare și fără diverse alte specificații cerute de lege pentru binele nostru, al consumatorilor.

Cât privește cel de-al doilea raport, acesta arată că 830 de brichete au fost retrase de la comercializare pentru abateri de etichetare, alte 2047 de brichete nu aveau declarația de conformitate, iar un agent economic nu a afișat prețul la loc vizibil.

Subprefectul, nemulțumit de tematică

Eficiența controalelor noastre nu este cea pe care o dorim și nu o să reușim să punem ordine pe piață”, a precizat subprefectul Nicolae Ciobanu, care a vrut să știe și dacă au fost făcute controale asupra corectitudinii reducerilor de preț din perioadele de promoție din magazine. „Vă rog să aveți în vedere în activitatea viitoare și aspectele acestea, sunt de competența dumneavoastră și induc în eroare consumatorii… Se produce o modificare psihologică atunci când ne ducem la cel mai mic preț sau la prețul unic și ne păcălesc. Că așa suntem noi, suntem săraci și ne ducem să cumpărăm pe prețurile ieftine”, a mai spus Nicolae Ciobanu.

Subprefectul a dorit să cunoască și modul în care se stabilește tematica de discuție pentru aceste ședințe ale Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor din Caraș-Severin. El le-a solicitat membrilor Consiliului să întreprindă acțiuni pentru a veni în sprijinul consumatorilor, astfel încât să depisteze și să prevină încălcările legislației. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut să vadă înainte de viitoarea ședință propunerile privind rapoartele ce urmează să fie prezentate, dar și controale tematice, urmând ca în perioada imediat următoare să poată veni cu noi propuneri, în completare.

Eu consider că sunt alte probleme importante pe care trebuie să le discutăm în acest cadru și nu știu dacă brichetele sunt atât de importante pentru consumatori, că nu toți suntem fumători sau cumpărători de brichete, și cred că sunt probleme mult mai importante unde suntem consumatori de toată ziua, pe care ar trebui să le discutăm și să le analizăm aici, să vedem dacă putem să intervenim și să asigurăm respectarea legalității”, a subliniat subprefectul Nicolae Ciobanu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/