Cel mai curat aer de pe planetă e aproape imposibil de respirat! Poiana Mărului, o adevărată bătaie de joc!

La fel ca Băile Herculane, Muntele Semenic sau Muntele Mic, Poiana Mărului, un dar incredibil al naturii, este astăzi aproape pustie din cauza nepăsării și a intereselor meschine ale unora pe care i-am pus cu mâna noastră să ne apere interesele.

Despre Poiana Mărului, aflată la doar câțiva kilometri de comuna Zăvoi, se spune că ar fi pe primul loc în lume atunci când vine vorba despre calitatea și puritatea aerului. Ar fi mai curat decât cel respirat la Cascada Niagara, astfel că ar trebui să atragă mii de turiști. Dar nu se întâmplă deloc așa. Ne-a explicat de ce primarul Doru Cîrdei: „Zona nu e exploatată din punct de vedere turistic. În primul rând al trebui reabilitat drumul de la Zăvoi la Poiana Mărului, DJ 683. Sunt doar 25 de km. Când s-a construit barajul, drumul a fost dat în administrare celor de la Hidroelectrica printr-un decret, cred că în 1980. După terminarea barajului, drumul trebuia predat înapoi Consiliului Județean. În 2010 s-a dat o Hotărâre de Consiliu Județean, când drumul era într-o stare de degradare avansată, că sunt tot mai multe reclamații din partea proprietarilor de pensiuni și a turiștilor. Era un protocol între CJ și Hidroelectrica, să se repare drumul, să fie predat către CJ. Știu că era vorba de înlocuirea dalelor de beton crăpate, ceea ce s-a făcut. Hidroelectrica a intrat în insolvență și nu s-a mai turnat niciun strat de asfalt. Problema este că betonul înlocuit e de proastă calitate. Acum drumul e rău exact unde s-au înlocuit dalele de beton. Nu a ținut mai mult de două luni”.


Oamenii ies în stradă
Primarul din Zăvoi spune că drumul e un impediment foarte mare și că a început de mai multă vreme demersurile către Consiliul Județean, că a depus documentația prin care a arătat starea drumului și nemulțumirea oamenilor. „Localnicii sunt foarte nemulțumiți, vor să inițieze măsuri de protest. Sunt 13 pensiuni în zonă, sunt îngropate afaceri, investiții”, avertizează edilul-șef.

11 km până pe Muntele Mic
Potențialul zonei este uriaș, mai ales că se poate realiza destul de ușor legătura cu Muntele Mic. Proiectul lui Romeo Dunca ar fi ceva fantastic pentru toată zona, crede Cîrdei, ar fi cel mai mare domeniu schiabil pentru sud-estul Europei. „În prezent există un drum forestier, pe Șucu. Eu cred că vom putea în doi sau trei ani să reabilităm drumul, dar el e în administrarea Romsilva. Sunt vreo 11 km de drum până la Muntele Mic. Se poate face o telegondolă Poiana Mărului – Muntele Mic. Turiștii s-ar putea caza aici, ar urca pe munte, ar schia, ar fi ceva fantastic. Trebuie făcută legătura asta neapărat”, a mai spus primarul pentru expressdebanat.ro.

Legislația împiedică investițiile
Pe lângă nepăsare, zona are de înfruntat și destule capcane legislative. Primarul Cîrdei vorbește în acest sens de restricțiile impuse de instituțiile de mediu, care declară situri peste situri. „Eu sunt adept al protecției mediului și să nu stricăm ce avem de la natură, dar în Austria, în parcuri naționale, naturale, pe ghețari, nu întâlnim astfel de probleme. Ba mai mult, ei au ferme de animale, vara se întrețin din creșterea animalelor, iarna fac turism. În Italia e parc Unesco și se fac microhidrocentrale. Legislația trebuie neapărat revizuită. Noi, oamenii, facem parte din natură”, a mai spus edilul, explicând și motivele pentru care Poiana Mărului a ajuns o destinație atât de rară pentru turiști, în ciuda renumelui dat de calitatea aerului de aici. „La momentul de față, Primăria nu prea mai are teren la Poiana Mărului. Totul e privat. Ce a mai fost, au avut grijă predecesorii mei să înstrăineze”.

 

 

foto: http://www.hidroconstructia.com


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/