Cel mai bun gulaş de pe malul românesc al Dunării a fost gătit de bucătarii din Serbia

Echipele comunităților sârbești din Clisura Dunării, împreună cu cele venite din Serbia și-au disputat locurile pentru podium în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului gastronomic, „Gulașiada”, găzduit în localitatea Măcești.

Al doilea weekend din această toamnă i-a determinat pe cei mai iscusiți bucătari să-și testeze rețetele și ingredientele secrete în prepararea celui mai gustos gulaș. Ca atare, cele 10 echipe participante, atât din Clisura Dunării, cât și din Serbia, au încins concomitent ceaunele, fiecare membru al grupului având sarcini bine stabilite.

În timp ce ingredientele se combinau armonios în ceaune, organizatorii au hotărât să vină în sprijinul echipelor participante la competiție dând startul programului cultural-artistic, muzica și voia bună fiind responsabile cu întreținerea atmosferei publicului privitor – nerăbdător să-și satisfacă papilele gustative cu o farfurie din preparatul final.

Tinerii diferitelor ansambluri de dansuri au reușit să capteze atenția celor prezenți la eveniment, vestimentația, pașii executați, dar și bucuria care li se citea pe chip reprezentând elementele prin intermediul cărora copiii le-au dat de înțeles privitorilor că păstrarea identității și a valorilor culturale moștenite nu sunt sortite pierzaniei. Tabloul folcloric a fost presărat de asemenea de rime alese, poeții locali hotărând să-mpartă cu publicul cele mai profunde gânduri și sentimente pe care aceștia au reușit să le pună pe hârtie.

După aproximativ trei ore, reprezentanții fiecărei echipe angrenate în „Gulașiadă” au fost rugați să-și prezinte farfuriile în fața juraților, momentul stabilirii clasamentului fiind tot mai aproape. În urma testării preparatelor, jurații au hotărât ca următoarele trei echipe să urce pe podium:

– Locul I: Plandiște (Serbia);

– Locul II: Radimna (Caraș-Severin);

– Locul III: Deliblato (Serbia).

Ingenioși, organizatorii le-au oferit câștigătorilor, pe lângă diplome și cupe, câteva lucruri care să le aducă aminte cu drag de gustosul eveniment. Astfel, echipa clasată pe locul al treilea a primit un kilogram de banane, cei de pe locul al doilea s-au ales cu un suport pentru ceaun, iar echipei câștigătoare i-a revenit, evident, ceaunul. În același timp, echipa Auto Alex – unul dintre sponsorii competiției culinare, a beneficiat de un premiu special: titlul pentru cel mai frumos stand.

Toți cei implicați în cea de-a doua ediții a ,,Gulașiadei” au primit diplome de participare, diplome înmânate de președintele Organizației Locale a Uniunii Sârbilor din Măcești, Radoslav Petco, dar și de edilul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma.