Cei din HoReCa, lăsați cu buza umflată de Primăria și Consiliul Local Caransebeș

Consilierii din Caransebeș spun că ședințele de Consiliu Local nu trebuie să îi ia pe nepregătite. Mapele consilierilor trebuie studiate și nu aduse cu 10 minute înainte de ședință.

Consiliera USR Sanda Bistrean a aflat ordinea de zi a ședinței extraordinare – cu caracter De Îndată – cu o oră, două înainte și mai grav este că mapele au ajuns cu 10 minute înainte, astfel că nu au avut timp să le răsfoiască, ceea ce este inadmisibil, pentru că votul este în cunoștință de cauză, în interesul cetățeanului.

Așa se face că la punctul de pe ordinea de zi privind aprobarea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 cu indicele de inflație de 3,81% consilierul USR Dragoș Curela a precizat ca ar fi dorit să aducă un amendament proiectului de hotărâre dacă ar fi știut dinainte de existența lui pe ordinea de zi, care ar fi venit în sprijinul oamenilor de afaceri din industria HoReCa, care au de suferit din cauza pandemiei. Colegii consilieri au reacționat imediat și au spus că ar fi trebuit să vină cu acest amendament bine fundamentat pe baza legii, astfel că Dragoș Curelea a spus că s-ar fi pregătit dacă ar fi primit mapa la timp. Cu toate astea, el a găsit imediat baza legală care însă le dădea dreptul oamenilor de afaceri din HoReCa să depună solicitări doar până în 2 decembrie pentru a fi luate în calcul la aprobarea impozitelor locale.

leader board 728 x 90 px

Cu toate astea, directorul economic Marius Preda a menționat că și pe parcursul anului viitor se pot aduce modificări la hotărârea cu privire la impozitele locale dacă există o bază legală. Din surse neoficiale am aflat că o astfel de solicitare era pe masa de lucru a Primăriei, însă a fost rătăcită de către directorul economic. El „a încercat să mă inducă în eroare”, după cum spune Dragoș Curelea.

La rândul ei, liberala Andra Pleșa a menționat în numele grupului PNL care a votat Hotărârea de Consiliu că OUG 181/2020 pentru sprijinirea sectorului HoReCA nu se va mai putea aplica.

Practic, Primăria a ratat termenul prevăzut de OUG pâna la care se puteau adopta hotărâri de consiliu local. Motivul este de neexplicat într-o paradigmă a bunului simț și ține doar de indolenţă și incompetența celor care trebuiau să iniţieze demersul: Primarul și aparatul de specialitate. Au păcălit HoReCa! Despre asta e vorba! Este o situaţie nefericită, în condiţiile în care mediul de afaceri se zbate să supravieţuiască, Primarul și Viceprimarul să ridice din umeri, în aplauzele funcţionarilor. Nu e o reţetă bună pentru Caransebeș. E drumul clar spre descurajarea oricărui investitor.”, a spus consiliera Andra Pleșa.

În replică, primarul Felix Borcean a declarat că Andra Pleșa s-a trezit din amorțire și din culcușul cald de la București și a devenit ceea ce, de fapt, a promis: avocatul caransebeșenilor.

La ședința de îndată de azi, speculează un amendament dorit de consilierul USR, Curelea, și face un tam-tam țățesc din care nici ea nu a înțeles mare lucru. Dragă Andra, nu invoca primarul și viceprimarul, ci aparatul format din binomul secretar-șef juridic care ar fi trebuit să informeze primarul sau chiar pe tine să fi venit cu o propunere de hotărâre. Dar parcă și tu ești juristă și membră PNL, partidul autor al hotărârii. Și parcă ai și colegi în HoReCa sau mă înșel. Sau poate ești îndrăgostită-lulea și ai uitat de partid și prietenii tăi. Sau poate marile juriste sunt prea ocupate să-mi vină mie de hac, iar efectul de bumerang îl vor cunoaște în curând. Bumerangul este o armă a aborigenilor din Australia, pe care, dacă nu o mânuiești cum trebuie, poate să-ți fie fatală. Aproape sigur, meșterul comunicatelor PNL, Horia de Irimia, a scris comunicatul. Andra, cât te mai lași prostită de sforarii ăștia?”, o întreabă Felix Borcean.