Agonia se prelungește la societatea reșițeană, devalizată de tandemul Chebuțiu-Preda. Asta, pentru că oamenii au fost chemați la sediul societății să semneze dispoziția de prelungire a perioadei de inactivitate.
De 1 aprilie, muncitorii Uzinei Constructoare de Mașini au semnat actele de prelungire a șomajului tehnic până pe data de 30 iunie. Mai mult decât atât, șansa ca societatea să primească oarece comenzi este aproape nulă, în contextul insolvenței prin care trece Hidroelectrica.
„Intrarea în insolvență a societății de care noi depindem a fost o palmă grea pentru noi. Ar exista promisiuni că vom primi comenzi, însă acest lucru nu rezolvă situația de ansamblu a UCMR. Totuși, și acestea sunt binevenite, întrucât angajații care sunt chemați la serviciu pentru efectuarea lor primesc salariul întreg și bonuri de masă”, a spus Gheorghe Despa, liderul Sindicatului Liber Independent din cadrul UCMR.
La polul opus, în Parlamentul României a fost reintrodus proiectul de lege referitor la insolvență. Aprobarea modificărilor din document ar putea permite statului român să redevină acționar majoritar.
„Din nou e în Parlament modificarea aceasta, inițiată de AAAS. (…) Din nou s-a reluat acest demers, Legea este în Parlament, cred că în Senat, și nu este o noutate. Nici măcar nu contravine legilor europene. Așa au făcut și francezii, așa au făcut și, mă rog, americanii. Este un fel de etatizare. Statul devine acționar, numai că demersul acesta a fost, din nefericire, blocat la un moment dat, primul demers. Să vedem ce se întâmplă cu al doilea. E adevărat, Hidroelectrica este în insolvență, dar bănuiesc că va ieși din insolvență”, a spus Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin la cea mai recentă conferință de presă pe care a susținut-o.
Până când toate aceste schimbări vor avea loc însă, oamenii își duc traiul cu doar câteva sute de lei pe lună. Liderii sindicali îi asigură că potențiale disponibilizări nu sunt luate în calcul, cel puțin momentan.