Ceaunul de aur are dimensiuni de Cartea Recordurilor. Jumătate de tonă de ciorbă de pește pentru gurmanzi!

Specialitatea din zona de clisură a Dunării, ciorba de pește, atrage anul acesta câteva mii de participanți. Acțiunea va preceda Zilele Orașului, astfel că valurile de petrecere vor fi la cote înalte în scurt timp.

Așa cum ne-au obișnuit membrii Uniunii Sârbilor din România, ediția cu numărul 14 a tradiționalei acțiuni vine cu premiere variate. De la un ceaun cu jumătate de tonă de ciorbă de pește și până la mii de participanți, evenimentul le reunește pe toate.

Pe lângă miile de participanți, amatori de ciorbă de pește, ediția din acest an cuprinde un turneu de mini-fotbal, la care s-au înscris 12 echipe de fotbal și nu mai puțin de 520 de sportivi amatori. Evenimentul începe dis-de-dimineață, pe 14 august, și este organizat în parteneriat cu Primăria orașului Moldova Nouă. Puțin mai târziu debutează concursul mult așteptat, cu zeci de participanți înscriși în competiție. „Surpriza din acest an este că noi, organizatorii, pregătim un ceaun de jumătate de tonă, fabricat special pentru competiție, în care vom prepara ciorbă pentru toți participanții la eveniment. Mâncarea va fi gratuită”, a explicat viceprimarul Adrian Moseș, reprezentantul Uniunii Sârbilor din România, pentru Express de Banat.

Potrivit calculelor, nu mai puțin de 2.000 de porții de ciorbă vor putea fi degustate la malul Dunării. Pe seară, are loc parada portului popular, iar ulterior se dă startul activității cultural-artistice. „Avem invitate zece perechi de dansatori, o echipă de tamburași din Serbia, dar și un solist vocal din aceeași țară. Desigur, tot efortul nostru este să aducem mii de oameni, să încercăm să promovăm zona din punct de vedere turistic. Acțiunea este importantă și pentru etnicii sârbi, pentru că în acest fel încercăm să ne conservăm și să promovăm tradițiile”, spune Moiseș. Invitații vin de la Biserica Albă, Kikinda, Cuvin, Gradiște, Golubaț, dar și reprezentanții Uniunii Sârbilor de la nivel național. Uica Mihai va fi invitat de onoare al Ceaunului de Aur 2015.

 Lora, la Zilele Orașului
Pe data de 14 este doar începutul amplei manifestări. Sâmbătă, 15 august, urcă pe scenă pentru locuitorii orașului mai mulți soliști vocali. La capitolul „muzică populară”, Mariana Botoagă și Maria Salaru vor încânta publicul, pentru ca în încheierea zilei Lora să aducă vraja la malul Dunării. Duminică, 16 august, Andreea Voica, Ljuba Lukic și Marijana Manojlovic vor încheia petrecerea ca-n povești care durează trei zile și trei nopți.

„Am invitat soliști în limita bugetului de care dispunem, de 50.000 de lei. Sperăm ca oamenii să se simtă bine. Așteptăm și cărășeni la acțiune, pe lângă invitații care vin de peste granițele țării”, a declarat Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă, pentru Express de Banat.