Cea mai mare investiție europeană din istoria Lugojului merge către Spitalul Municipal

O investiție record de 23 de milioane de lei va fi atribuită Spitalului Municipal din Lugoj prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, un program european.

Finanțarea europeană POIM vine pentru un proiect elaborat de partea lugojeană, în vederea dotării cu materiale sanitare și aparatură performantă, necesare în lupta contra coronavirusului.

„Este o bucurie foarte mare, pentru că vorbim de cea mai mare finanțare primită nu numai de spital, ci și de municipiul Lugoj. De la spital mai avem o veste bună, și anume prima lună în care nu avem arierate. Datoriile instituției au ajuns la un nivel foarte mic și nu mai avem arierate. Țin să mulțumesc echipei manageriale și directorului Cocoș pentru munca depusă pentru aprobarea acestui proiect, dar și pentru faptul că, în sfârșit, spitalul nu mai are arierate. Suntem la faza în care proiectul s-a semnat (n.r. – în 8 noiembrie), avem banii, urmează achizițiile. Este și aceasta o etapă foarte importantă, pentru că vrem să cumpărăm doar aparatură de calitate”, a declarat primarul Claudiu Buciu.

leader board 728 x 90 px

Concret, prin acest proiect european, POIM finanțează, la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei”, reabilitarea și extinderea instalației de gaze medicale (oxigen), prin achiziția unui rezervor criogenic – oxigen medicinal lichid, a unei stații automate de reducere a presiunii, vaporizatoare și prize medicinale.

„Pentru spitalul nostru este un mare pas înainte. Vor fi înlocuite toate paturile din spital cu 330 de paturi noi, vor fi aduse zece paturi noi și un incubator pentru nou-născuți. Ne vom dota cu un al doilea tomograf, sperăm mai performant decât cel actual, care are 16 slices. Sunt dotări importante pentru blocul operator și secția de nou născuți. Nu în ultimul rând, ne vom dota o stație nouă de producere oxigen, cu rezervor, aparat de reducere de presiune și tubulatură”, ne-a declarat dr. Ionuț Lucian Cocoș, managerul Spitalului Municipal din Lugoj.

Printre cele mai importante achiziții va fi noua stație de generare a oxigenului (în valoare de 1.265.000 lei), cu tubulatura aferentă de cupru medical. Spitalul din Lugoj se va mai dota cu un aparat EKG Holter cu 12 canale, o hotă laborator PCR bacteriolofgic tip 2, o centrifugă, două sisteme încălzire pacient Astopad Duo, trei aparate de anestezie, două aparate ecograf și un distilator apă.

Vor fi achiziționate următoarele echipamente medicale: patru truse de întreținere și operare preventivă pentru 1.500 de cicluri, patru tărgi hidraulice pentru urgențe, patru bucăți suport defibrilator pentru targa hidraulică SD05, două aparate de vizualizare a venelor, o mașină de spălat instrumentar, un frigider mortuar cu două locuri, două sisteme integrate de distrugere a deșeurilor medicale, un frigider pentru stocarea sângelui, cu capacitate de 110 litri).

La fel, s-a primit aprobarea pentru a se da drumul la licitația pentru aparatul RMN, care va putea intra în dotarea spitalului începând de anul viitor.

O altă veste bună este faptul că s-a obținut avizul PSI solicitat de ISU pentru clădirea principală a spitalului, proiect la care s-a lucrat nouă luni.