„Cea mai bună soluție durabilă e realizarea unei noi conducte, cu o investiție serioasă a statului român”

O nouă conductă, care să respecte toate cerințele, care să aibă capacitatea să asigure întreg consumul locuitorilor din zona Deta este soluția pe care președintele ales al CJ Timiș, Alin Nica, o propune pentru rezolvarea problemei alimentării cu gaz în mai multe localități din județ. 

Acest lucru presupune însă o implicare de la cel mai înalt nivel și ar putea fi realizată inclusiv din fonduri europene, dar acest lucru ar necesita timp.

„Cea mai bună soluție durabilă pe care eu o văd e realizarea unei noi conducte care să respecte toate cerințele din ziua de azi, să avem presiune la gaz, capacitatea necesară de a asigura întreg consumul, iar toate aceste lucruri nu se pot face decât cu investiție serioasă din partea statului român, (…) să nu mai avem această problemă că OMV este proprietarul acelei țevi cu probleme și oricând poate să sisteze alimentarea cu gaz.”, a spus Alin Nica.

leader board 728 x 90 px

Nica a explicat că la Deta una dintre probleme este că gazul de sondă furnizat de OMV e insuficient pentru acoperirea consumului din localitățile deservite. Mai mult, conducta OMV care unește sistemul național de aprovizionare cu gaz de sistemul de distribuție a gazelor din zona respectivă este veche de peste 40 e ani. Întreținerea ei costă mult, iar avariile sunt foarte frecvente.

„Operatorul a dorit să renunțe la această conductă, fie în favoarea furnizorilor de gaze naturale, fie în favoarea operatorului de transport Transgaz și se pare că negocierile s-au împotmolit de fiecare dată. Soluția a fost găsită temporar la nivelul Ministerului Energiei. (…) Nu e o problemă care ține de CJ, dar e o problemă de interes județean.”, a mai spus Nica.

Aproximativ 20 de mii de locuitori din Deta și alte patru comune, dar și spitale, școli și grădinițe din zonă au rămas marți fără gaz, lucru care se întâmplă în fiecare an la începutul sezonului rece. Prefectul de Timiș a dat asigurări joi-seară că problema a fost rezolvată pentru moment, în urma discuțiilor cu Ministerul Economiei.

CITEȘTE ȘI: Se reia alimentarea cu gaz în Deta! „Cu siguranță nu vom avea probleme nici la iarnă”